Sockerrörsaffär

SekAB, ett företag som ägdes av kommunerna Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik, har satsat 170 miljoner  för att odla sockerrör till biobränsle i Tanzania ocxh Mozambique. Projektet har misslyckats och nu är pengarna slut. SekAB Vd slutar och blir VD för Eco development in Europe AB, som var den tidigare delägaren. Prislappen är uppseendeväckande 400 kronor. Som VD för det företaget skall han fortsätta med projektet.

Rörsockerodlingen kommer att täcka en yta stor som 2/3 Gotland. Detta är ett av ett 40-tal andra företag som vill ytnyttja marken till odlingar. Då skall tänka att det mark som befolkningen behöver för att kunna odla egen mat.

Detta är biobränslenas baksida. Man tar mark som behövs för att odla mat till att exploatera till biobränsleodlingar. Har mänsklighet ingen moral, som kan göra så mot dee fattiga länderna i Afrika.

Vill ni läsa hela artikeln finns den
på denna länk

Pensionernas pension

Jag önskar att jag kunde fixa ett liknande pensionavtal som Vattenfall VD fått av vår riksdag(regering). Tänk att oavsett om man gör ett bra jobb eller missköter sig, så är man garanterad 127 miljoner under ett antal år. Läs DN artikel.

Hur kan han som person anse att han är värd en så står pension. Efter all diskussion om fallskärmar mm, som regeringen (Borg och Reinfeldt) vill förbjuda och ta bort, så återkommer dessa osannolika fallskärmar.

Maud Olofsson åthäver sig och förbjuder Vattenfall att sälja sitt elnät. Vattenfall behöver pengar för att kunna satsa på ett kärnkraftverk i Storbrittanien. Hon säger att hon inte sett att vi i ett avtal med Tyskland kan få betala miljardskadestånd vid en kärnkraftsolycka där.

Vattenfall står som ägare till ett antal stora kolkraftverk i Tyskland och det har våra statliga ägare gått med på.

Våra folkvalda som värnar om miljön tillåter verksamheter som verkligen kommer att förstöra våra barn och barnbarns miljö.

Vattenfall kan hålla sig inom landet och se till att vi har vår elförsörjning säkrad. 



Nordstream

Man slutar aldrig att förundras över hur företag och projekt typ Nordstream lyckas med att bli genomförda. I Arbetaren denna vecka finns en kort artikel (Läs här) om Nordstreams gasledning.

Ryssland kopplar nu greppet om Europa genom att kunna leverara direkt till Tyskland. Gazporm kan också genom att Nordstream blir av ännu hårdare strypa leveranser till Ukraina och göra livet lite "jävligare för dem", utan att riskera proster från EU.

Men jag tänker ändå tillbaka till andra värdskriget. Ryssland eller före detta sovjetunionen har under tiden efter kriget förlorat sin maktfaktor. I och med gasledningen kan man återigen i en framtid koppla greppet och visa sin makt. Det är ialla fall vad jag tror.

Det intressanta i artiklen i Arbetaren är fakta delen. Här ser man vem som blev styrelseordförande i Nordstream, Putin samarbetspartner Gerard Schröder. Det är och intressant att se de flertalet svenska tidagre riksdagpersoner mm, som har fått positioner i Nordstream. Vem finns där också på ett hörn, Göran Perssons konsultfirma JKL. Halvtid och en årslön på 2 miljoner.

En forskare på Gotlands Högskola fick avgå efter att skandalöst fått 5 miljoner i forskningsbidrag.

Det luktar illa om detta projekt och de som en gång sagt blankt nej finns nu med som konsulter mm.