Regn och åter regn

Under en vecka har vi nu fått cirka 90 mm regn. En riktig rotblöta som min mor brukade säga. Undras vad hade sagt om de regnmängder som kommit i hennes barndomstrakter. Min bror berättade för mig att den sjö han har båten i har vattenståndet ökat 1,5 m. Vilken mängd vatten det är. På en kvadratmeter blir det 1500 liter och hur mycket blir det då på en hektars yta. Det kommer jag inte räkna ut för det får ni fundera över.

image15

Bilden är från Vimmerbytidnings nätupplaga

Det åstadkommer dock står förödelse och problem för vår infrastruktur när vägar och järnväg sköljs bort. Många för också sina hem förstörda och blir isolerade från omvärlden. Paralleller kan man dra till de stora regnkatastroferna i sydligare länder. Vårt klimat håller på att bli förstört av miljöförstöringen. Man kan ställa sig frågan om det är människans påverkan som ger oss dessa extrema väderförhållanden. Jag har inte forskat i frågan, men jag undrar ändå om det varit på liknande sätt för 100 år sen kanske. Jag hörde en kommentar från en företagare i att det var "200 år sedan detta hade skett tidigare".

De här svåra regnvädren komer ju på olika ställen varje år och man kan ju fråga sig varför. Vad är det som styr regnvädren i olika banor över vår planet. Finns det någon mening med att vi senaste åren har fått ett varmare klimat. Några forskare förespår ett kallare klimat hos om golfströmmen stör av jordens uppvärmning.

Vi får hoppas att det inte är syndafloden som är beskriven i bibeln som drabbar. Det var också troligtvis ett jättestort regnväder också.


Våt midsommar

Efter vårens varma dagar har vi längtat efter regn. Men regnet kunde i alla fall väntat till dagen efter midsommarafton. De som jobbat med midommarfirande, bjudit in till fest och annat, fick glatt flytta in inomhus för att fira. Ett regn, som gav c:a 30 mm, har träffat pricis på dagens då man vill vara ute och dansa kring stång och kunna sitta i gröngräset och fika. Men grönskan behövde detta regn för att återhämta sig. Gräsmattan gul och nästan bränd. Trädgårdslandet fick ett uppfriskande regn och vi slapp ett förmodat bevattningsförbud.

Mozart var däremot måttligt förtjust över regnet. Snabbt som ögat ville han upp för källartrappan, när regndressen togs fram. Tur att vi har köpt en dress i alla  fall, annars hade han blivit våt öv er hela kroppen. Husse och mozart ut i regnkläder på promenad. Han tycker ändå att det är skönt när han väl är ute.

Mozart_våt

Nu framåt kvällen har regnet dragit bort och kvällssolen försöker lysa igenom på himlens västsida. Troligtvis är dock alla nöjda och glda över det härliga regn som kommit under dagen.

Semester/Ledighet

Äntligen är man ledig från skolan och jobb eller ? är man det. Som lärare bär man med jobbet hela tiden, kanske. I vilket fall som helst var sista arbetsdagen i fredags och man är fri från jobbet till 13 augusti. Gottegris, säger någon, ni lärare har så lång semester. Men vadå, i gengäld jobbar vi i en lärartjänst 45 timmar i veckan för att få denna ledighet.

Ldeighet kan man ändå fråga sig. Har man ett hus att sköta så finns det alltid jobb. Trädgården tar också sin lilla tid att sköta. De här jobben är kanske trevligare än skolan ibland. De sista dagarna har det regnat och grönsakerna har fått näring och vatten. Potatisen växer bra och skall snart blomma, men tyvärr blir det köpepotäter till midsommar.

En vecka har gått sedan vi kom hem från en trevlig Gotlandsvecka. Varmt och nästan för varmt, var det den veckan.
Vår hund föredrog skuggan i alla lägen.

Många mil i bilen blev det också och många vackra platser besökte vi. Fårö och Langhammars raukområde var en trevlig återupplevelse. Mäktigt att se havet och de stora raukerna, som slipats ut av havet. Värt ett besök om man besöker Gotland.
Langhammar


Gotland har ~92 kyrkor. Vi har besökt några av dem. Alla har varit pampiga och väl dekorerade. Till skillnad från fastlandet är alla kyrkor öppna under dagarna. Det är bara att gå in och njuta av prakten och 200-åriga målningar.
Kyrkobild

Dagbok 2 Gotland

Vi har rest runt några dagar till på Gotland. Många vackra platser att minnas och komma ihåg efter denna tur till Gotland.

Tisdagen tillbringades på en resa till Sudret. 20 mil vägar och besöksplatser, med vacker och mycket annat. På Gotland klipper man inte vägrenarna förrän efter midsommar. Växligheten är hög och vacker. Prästkragar, blåeld m fl blommor i långa strängar. Vid Eksta strandväg och naturskyddsområdet såg vi återigen mängder av orkidéer.

Nästa mycket vackra upplevelse är att köra längs den vackra kustvägen ner till Hoburgen. Vägen löper längs med en ås, som är vackert grön. I början av maj växer här Våradonis, en av de få växtplatserna i Sverige.

På vägen tillbaka stannade vi vid Sundre kyrka. Alla kyrkor på Gotland är värda ett besök. Finnt underhållna och mycket vackra målningar inne i kyrkan. Vid Sundre kyrka finns en kastal. Om man klättrar upp på toppen av den får man en härlig utsikt över södra delen av ön.

Lite norr om Visby finns ett ställe som heter Krusmyntagården. Här kan man handla kryddor och dessutom beskåda dem i kryddträdgården. Vill man äta kan man går det bra. En välfylld plånbok är dock förutsättningen. Havsutsikten är dessutom underbar.

Utsikten från krusmyntagården.(Klicka på bilden)

Denna dags utfärd avslutades vid ytterligare två vackra kyrka 1.5 km söder om Visby, kyrkorna Hogrän och Vall.
Naturen är vacker runt båda kyrkorna.

Hogrän (klicka på bilden)

Semester och varmt

Idag är det måndag. Jag har rest till Gotland och besöker mina gamla tassemarker. Det är kul att besöka en plats där man bott och levat i 25 år utan att annosera sin ankomst. Man kan iakta och vara ganska anonym, eftersom de man möter kanske inte riktigt känner igen mig. Den andra faktorn är att han kan nog inte vara här, platsen är fel.

Det är ljuvligt här ute. Vi upplever lite av en andra vår med växtlighet. Syrenerna blommar ännu och en del annan växtlighet har inte börjat blomma ännu. Orkideer, guckosko, m fl arter, finns att beskåda i dikesrenar och på ängen. Friska gröna färger blandade med färgprakten från övriga blommor.

Havet, en frihet att kunna blicka ut över och fantisera om vad som finns bakom horisonten. Det är viktigt att kunna komma till vatten och jag har bott nära sjö och hav under mestadelen under mitt liv.

Ovan ett exemplar av en orkide Vit Skogslilja

Varmt är det, c:a 25 grader idag. Vår hund tycker att skuggan är den bästa platsen och ogillar skarpt den stora lampan som lyser på honom.

Fredagen 1 juni

Detta är trevlig dag.
För det första kan jag(VI) fira är: -Att det 15 år sedan jag och Christina träffades på Vittsjölyran en lördagkväll och det var som sägessättet är: - Det sa bara klick och hela mitt liv förändrades. Femton härliga, roliga och lyckliga år har förflutit och kärleken är bestående.

Det andra jag kan fira är att nu är terminen slut och våra elever har sommarlov. Skönt att slippa tänka på lektioner, förberedelser och till slut betyg, som skall vara rättvisa. Många våndor och funderingar ringlar genom en lärares hjärna i slutet på en termin, innan man hittat rätt. Men ibland blir det fel hur man än gör och någon blir lite lessen för att det inte blev ett MVG. Så är det att vara lärare ibland.

Men det är ändå med lite vemod man går på  sommar lov. Under terminen lär man känna många personer och lite ledsamt att säga hej kan det vara. Vi har olika sätt att hantera dessa situationer, vissa går vidareoch knäpper av minnet, men många kommer att sakna den gemenskap som skolan givit dem. Hela vårt liv innehåller många gruppbildningar och när dessa bryt isär, kommer man att sakna gruppen. Ibland samlas man för att fira ettårsdagar mm, men till slut inser man att man inte har något gemensamt med gruppen.

Jag hoppas att denna sommar skall innehålla mycket tid till avkoppling och rekreation. Eftersom man har ett hus och en trädgård, så finner man både rekreation och nöje där, även om det innebär jobb. Måla, laga paneler mm, som behövs för att huset inte skall "rasa ihop". Lite bad får man hoppas på, men som vanligt är det svårt med en hund efersom han sällan får följa med till stranden.