Tänkvärt tänkande

I all för tidig ålder fick en av våra stora författare mm Tage Danielsson sluta sitt. Efter jag har sett ett minnesprogram på Kunskapskanalen, kan jag konstera hur Tage kunde med lite satir och dikt, påvisa politiska frivolter.

När kärnkraftdebatten under 1980-talet var igång gjorde han ett revynummer som än idag klingar rätt. Sannolikheten att det som hände i Harrisburg var nästan sann. Den monologen är bra och bekräftar att mänskligheten fortfarande inte har fattat, utan bygger nya kärnkraftverk.

Hans diktning och berättande träffade mitt i prick och i många fall har den verklighet idag. Han kunde förutse många saker och vi kan idag se att han hade rätt. Tillsammans  med Hans Alfredsson gjorde han många roliga revyer som ger oss avkoppling och roliga stunder.

Information från SVT

"Utan tvivel är man inte klok" - Tage Danielsson Dokumentär om Tage Danielsson. Som ena halvan av radarparet Hasse & Tage blev Tage Danielsson en folkkär revyförfattare och skådespelare. Han skrev också böcker och regisserade filmer och blev med tiden en betydande samhällskritiker och humanist. Ville Carlström har porträtterat Tage Danielsson och visar att hans tankar och infall i högsta grad lever vidare. Detta är en av tre pärlor som vi visar från SVT:s filmarkiv. Från 1995. Även i K 23/11
Tag chansen och se detta program

Mörkrets påverkan

Nu har den mörka årstiden börjat. Skymning når man går till jobbet och nära kolsvart när man går hem. Tröttheten smyger över människan och man vistas mestadels i lysrörrsbelysning hela dagarna. Man borde ha mer möjlighet att vara ute i dagsljuset under varje dag. En timme skall räcka för att ge kroppen det den behöver.

Jag hörde av en kompis att man får en viss "ljusterapi" av att sitta framför en dataskärm. Vi pratade om att varva ner inför läggdags och då skulle man inte sitta framför datorskärmen för nära inpå tid för godnattsaga. Det kan nog stämma om man tänker efter. Oftast efter jag suttit för länge på kvällen har jag svårt att somna.

Mökret går an om det ändå är klart om dagarna, men när det blir rusk och molnigt, är det nästan outhärdligt. Grått och ofta blåst, trist och allmänt skitigt. Det tycker också, som oftast måste duscha efter varje promenad.
image31

Men hav tröst. Om fyra månader kommer ljuset tillbaka och till dess måste man stå ut.

Kyla i Antågande

Första helgen i november brukar det komma snö i södra Sverige (Norra Småland). Inget undantag detta år. Vintern kryper närmare oss i södra delen av landet. Märkligt nog har vi kallare temperatur i Skåne än norra delen av landet denna tid på  året.

I Bromölla har det varit frost flera nätter nu och vi har haft fina dagar höstdagar. Den sista helgen har det mesta av lövverket ramlat från träden och gräsmattan har blivit rödförgad av löven.  Kratta löv tänker många och sliter för at bli av med löven. Kommunen far runt med en lövblåsare för att rensa trottoaren från löv. Varför denna idoga rensning av löv, när maskarna fixar det gratis till oss människor. Lägga ihop en lövhög till våra igelkottar borde vi göra, men de flesta kastar löven på tippen.

Kottarna fanns i vår trädgård, men en viss fyrfota herre har jagat dem på flykten. Han försöker leka med dem och de bara väser tillbaka, samt visar taggarna. Mozart har försöker  skälla och skrämma dem men det fungerar inte och vi får ta in honom sa att kotten kan komma i säkerhet.

Höstgräva skall man också göra, hoppas att  jag hinner innan det fryser på. I övrigt har trädgården fått en höstrusning och gått i vila till våren i april månad.