Sommartid

Åter är det dags att ändra klockan. Diskussionen börjar om man skall flytta en timme framåt eller tillbaka. Samma visa varje år fast vi har haft sommartid ett antal år.

Jag har lärt mig en regel för detta. På våren tar man fram trädgårdmöbler mm och då flyttar man också fram klockan en timme. Ett enkelt sätt att kommma ihåg vad man skall göra. På hösten ställer man tillbaka möblerna mm i förrådet och ställer tillbaka klockan en timme. Sommartid är en sak som är relativt enkel att ställa in sig.

Men betänk att vi före järnvägen intrång i samhälet hade olkika tider i Sverige. Göteborg låg c:a en timme före Stockholm och ytterligare en stund före Haparanda. På den tiden följde man solen mer när det gällde klockan och tider. Jordens rörelse var det viktiga i tideräkningen kan man säga.

Idag har vi en standardtid i Greenwich som ger mänskligheten ett rättesnöre för klockorna. Förenklar det och vi kan lätt veta vad klockan är i ew York till exempel.

Transträck och skvallerpress

Under dagens promenad med vovven såg ett vårtecken. Ett transträck som seglade runt i cirklar och letade bättre vindar för fortsatt färd norrut. Minus sju grader och en härlig sol, som snabbt värme och tinade upp frosten på bilen. Vårsolen värmer gott och tär på det lilla snötäcke vi har.

image55

Igår hade kvälstidningarna nyhetstorka. Expressen löpsedel visar upp en suddig bild av en man som polat med kvinnan som är misstänkt för morden i Avesta. Kvällsposten visade upp en intim bild på Göran (HSB) Persson  och Anne-lie Rydé, med kommentaren nedan bilden:- han ville mer än kyssas!

Vad är det som får människor att köpa dessa tidningar. Är det sista skvallret eller låg moral som lockar?

Jag saknar en riktig tidning i Bromölla. DN och SVD är bojkottade av affärerna i Bromölla eller kanske är det så att det säljs för dåligt, så att affärerna inte får några tidningar. Trist när man vill kunna läsa en tidning med lite nyheter i, som är värda ordet nyheter.

Julapåsk

Påskafton och snön lyser vitt ute. Igår kväll snöade det vackert och allt blev lätt i ett vitt snötäcke. Påskliljorna som lyste vakert i gräsmattan är täckta och nedböjda. Påsk infaller så tidigt som den kan på  året. Påskadagen är, första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. 21/3 var det både fullmåne och vårdagjämning.


Natten till idag har det blåst och stormat i trädkronorna. Två minus i morse, men efter snöröjningen så var det vått på  asfalten. Bilen var lättrengjord eftersom det inte hade fryst fast trots minusgrader.


Vovven och jag gick en promenad längs knaggliga trottoarer i resterna av natten storm i morse. Jobbigt tyckte vi tillsammans. Betydligt skönare var det vid kvällspromenden, vindstilla och en vacker solnedgång. Det bara att njuta. Det fryser till och kommer att ge hala vägar under kvällen och natten, där det fortfarande är vått.




Efter promenaden tände jag en mysig  och skön Brasa att värma sig och huset med.


Starurar eller Vinterjö

Denna morgon blev jag påmind om vårvintrar på Gotland. Minst 6-7 starurar skulle det komma före våren, var ett gotländskt talesätt. Ett annat uttryck för dessa snöväder är vinterjö. Att starur kommer från Gotland det vet jag eftersom jag bott där i många år. Vinterjö däremot har jag inte helt klart för mig var det kommer ifrån. Min fru sa det igår och jag har hört min mor säga det också.

Dessa vinteroväder hade den otrevliga egenheten att komma lagom till slutövningen med A7 (då A7 fanns kvar på Gotland). Man kan väl säga att det ställde till med många problem och så frös mekaniken fast och personal huttrade.

Som tur är ligger sällan denna typ av snö kvar så länge, vårsolen brukar kunna smälta bort den fort när den tittar fram. Så blev det denna gång också och till kvällen var det vita borta. Vovven tycker det är trist. Efter varje promenad är det underredstvätt, vilket inte är helt uppskattat, liksom att få gå omkring med regndressen på sig.




Glad Påsk

Härlig Söndag

Det är skönt att vakna 07:00 och se solen skina in i sovrummet. Bredvid mig ligger vovven, gäspar och undrar när det skall bli krubb. Krubb är det en viktigt punkt i hans liv och när det är tid för krubb säger han ifrån.


Efter frukost har vi varit ute en lång härlig promenad längs ängar söder om Bromölla. Lärkorna har drillat hela tiden över våra huvuden. Vovven bryr sig kanske mer om dofterna i alla tuvor och tvärstannar till och från. Den dagliga promenaden kommer vi aldrig ifrån och det är fördelen med en hund, man måste ut i alla väder. Regn eller solsken har ingen betydelse eftersom han måste få komma ut varje dag.


Resten av dagen skall jag försöka hinna med att pyssla med lite av varje. Städa upp lite i trädgården och inne. Krubb måste vi ju ocksåha, det tar sin lilla det med.


Voven ligger och vilar trött och har dränerat på energi efter promenaden. Så  skall det vara enligt Cesar Milan The dog Wisperer. Hundar skall ha daglig motion för att de skall må bra. Det behöver vi människor också, frisk luft och sol till sinnet, lyfter humöret.


Kylan kommer tillbaka

Enligt SMHI är kylan på  väg ner över Sverige  och nästa vecka skall det bli minusgrader igen. Förhoppningsvis skall vi slippa snöfall, men regn vid kyla brukar bli snö i någon form. Vi  får hoppas att blommor och knoppar inte fryser sönder utan klarar sig. Sånglärkan med flera flyttfåglar som kommit får det lite kyligt, men det klarar de säkert.

På  sitt sätt är det kanske bra att det kommer lite kyla så att våren bromsas lite. Det är inte så kul när våren tar slut för tidigt. Det behövs visserligen värme för att  växterna gro och växa. Så länge det är kyligt kommer grönskan hållas tillbaka. Ett känt faktum är att det skakl vara minst 8 grader varmt i jorden innan man kan så. Det är nog många som vill börja i trädgårdslnadet med mera i påsk. För min del kommer det jobbet att vänta i början av maj. Återstår bara att fundera ut vad som skall sås i år.

Får kossor fisa

I miljödebatten diskuterar man köttindustrins utsläpp. Hanteringen av av kött har ju en baksida, precis som all annan tillverkning. Transporter, uppvärmning mm ger utsläpp av koloxid som försämrar vår miljö och bidrar till jordens uppvärmning. När man enbart tittar på slakterier och matindustrin, så har man gått ifrån närproducerat i förmån för stora fabriker på ett fåtal ställen. Motivet är att stordriften ger rationaliseringsvinster. Stordriften skapar också en transporter, för att ta köttet till fabriken och sedan till baka ut i landet igen.

För att minska dessa transporter borde vi behållt de lokala slakterierna och mejerierna. Korta transporter och mindre utsläpp. I rapport idag spetsar man till det lite och menar att våra levande kor är boven i utsläppen vid kötthanteringen. Vår befolkning växer i Sverige och på jorden. Alla behöver något att äta och kött är en del av vår matbehov. Vi kan inte ta bort något och minska produktionen av t ex slaktdjur, eftersom " Mat måste vi ha". Det måste väl vara bättre att försöka minska transporter och biltrafik inte produktionen av mat.

image48

Mänskligheten har viss förmåga att generellt se de enskilda orsakerna, istället för att försöka få en samlad bild av den globala uppvärmning. Därför försöker jag handla så mycket närproducerat som möjligt och köra minimalt med vår bil. Om vi försökte att se hela spektrumet av orsaker till miljöförstöringen när vi t ex handlar och utifrån detta handlade våra varor, borde totalt inom rimlig tid miljön bli bättre. Tyvärr är det svårt att alla gånger kunna göra den bedömningen och handla klimatsmart.

Enligt forskarna har vi ont om tid. Utsläppen måste minskas snabbt och mycket på 10 - 15 år. Hur fixar man det när jordens befolkning ökar och konsumerar mer. Tillverkning för konsumtion ger utsläpp i alla lägen. Det krävs nog mer än kunskap om utsläpp för att minska effekterna. Vi måste ändra vårt sätt att leva. Ha mindre krav och lägre standard. Satsa mer på varor som håller längre och går att reparera. Vårt slit och släng samhälle driver på tillverkningen och miljöförstöringen. Nackdelen med prylar som håller är att fabrikernas produktion inte går att sälja och det kommer bli arbetslöshet.

Slutsats
Hur man än gör, har man ändan där bak

Vårens framfart

En vecka in i mars månad har våren klivit fram med stormsteg. Trots kyliga vindar vissa dagar och kämpar våren sakta framåt. På Kjugekull blommar blåsippor och i bokskogen har jag sett vitsipporna. På syrenbuskarna börjar bladen att knoppa fram. Fåglarna kvittrar och sjunger. Lärkan har drillat vid brantahallarna.

Undras när det traditonella bakslaget som skall  komma. Hoppas att vi får slippa det detta år och att våren inte tar för mycket fart. Man vill gärna njuta lite  med.

Våren är tidig i år och det larmas om att det är den blobala uppvärmningen som är orsaken. Men om temperaturhöjning skall gå så här fort får vi nog det hett om öronen. Jag tror att det finns andra orsaker till denna tidiga vår. Lågtrycksbanorna har gått ovanligt långt norrut och gett oss ett värmeöverskott. Det verkar som om klotet kommit snett, eftersom man har haft vinter och snökaos i södra Europa. Årets varma vinter är en tillfälligthet tror jag och vi kommer att ha en normal vinter i år. För två år sedan låg isen tjock på  Ivösjön och vi hade snö vid en här tiden.

Energiförsörjningen i Europa och Gazprom

Jag har tidigare skrivit om gasledningen i östersjön från Ryssland till Europa. Jag fick ögonen på detta igen för ett par dagar sedan då DN debatt tog upp vår försvarspolitik. Gunnar Hökmark ifrågasätter under rubriken " Ompröva inriktningen på försvarspolitiken", vår nuvarande försvarspolitik. Han säger att vi borde koncentrera oss mer på Ryssland ekonomiska intressen i Europa. Ryssland har under ett par år via Gazprom köpt in sig i ett flertal Europeiska energibolag. Gazprom ägandedel ligger över 50% i de energibolag de hitills köpt in sig i.
 
Citat ur artikeln:
Sedan tidigare äger Gazprom helt eller med minst 50 procent tre stora gasföretag i Österrike, North Transgas i Finland till 100 procent och Gasum Oy till 25 procent, majoritets- eller mycket stora minoritetsposter i sju tyska gasföretag. Gazprom har också strategiskt ägande i Grekland, Storbritannien, Italien och Nederländerna.

 I Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien, Ungern, Rumänien och Bulgarien äger ryska staten genom Gazprom eller motsvarande mycket stora andelar i företag som är verksamma med gasdistribution eller lagerhållning. Samma mönster av ägande präglar stora verksamheter i Vitryssland, Moldavien och Serbien.

Gazprom har 40% av gasleveranserna till olika länder Europa och i vissa fall mer än det. Med tanke på att man stänger av leveranser som politiskt vapen i krissituationer är det ett tänkvärt att fundera på hur Ryssland kan tänka använda sig av detta mot Europa. Senast idag (5/3) hör man att putin skall strypa leveranserna till Ukraina, eftersom de inte betalat i tid. Enligt FOI har Ryssland sedan 1991 vid ett 60-tal tillfällen utnyttjat denna möjlighet. Vid det kalla kriget efter 1945, så skramlade man med vapen och rustade för att visa makt. Idag finns det andra medel att ta till när man har de möjligheterna, såsom ekonomiska påtryckningar och stoppade leveranser av gas. Det är vad jag tror att Ryssland jobbar på just nu. Se till att man har knutit så många energibolag som möjligt till sig och därmed leverans av gas till dem. Gasledningen genom östersjön ner till Tyskland kommer att förstärka denna maktfaktor.

I det projektet skall det byggas en övervakningscentral väster om Gotska sandön. Hur den utrustas kommer inte omvärlden få veta. Vi vet sedan tidigare hur fiskebåtar hade spionutrustning ombord för att spionera på oss. Övervakingsstationen kommer att kunna utrustas med liknande utrustning utan insyn från andra. Jag kan se en billig bondfilm framför mig, med Bond och någon skurk som försöker erövra världen. Vad vet vi: - Det kanske blir verklighet i framtiden. EU håller på att skapa en gemensam militärpakt där vi skall tillsammans försvara EU:s område.

 Programmet Konflikt tog 1 mars upp hur stor betydelse oljan och gasen har för maktspelet mellan före detta Öst och Väst. Båda sidor försöker lägga under sig så mycket som möjligt av jordens energitillgångar. Om det någon gång i framtiden blir ett tredje världskrig kommer det att handla om energi eller vatten. Två bristvaror som vi måste vara rädda om för att slippa krig och elände. Jag fundersam över vad de styrande tänker på. Istället för att kriga borde de försöka få fred, men istället börjar man kriga under förevändning att man skall rädda världen från "Terrorismen". Krig har bara förstört och aldrig byggt upp något. Möjligtvis finns det en ekonomisk vinning, för de som skall bygga upp det förstörda efter kriget och så naturligtvis krigsindustrin.

Jag hoppas att man tar sig i kragen och försöker lösa konflikterna på ett mer fredligt sätt i framtiden, annars ser det mörkt ut för mänskligheten.
För att citera Gunar Hökmark:s debattartikel hoppas jag att ögonen öppnas på våra politiker och att:
Säkerhetspolitik får inte utformas utifrån det man vill se utan utifrån det man inte vill se.

Funderingar 1 mars 2008

Vi  har en tidig vår i år. I veckan hörde jag koltrasten sitta i en hög gran sjunga en vacker sång. Vitsippor blommar i Hjortakrogsskogen i Sölvesborg och gröna blad börjar slå  ut vissa buskar. Allt detta nu den 1 mars.





Vårt klimat har förändrats och man kan inte göra mycket åt det. Vissa människor tycker det är skönt att slippa snöskottning och annat som vintern för med sig, men visst saknar en del människor skidåkning och andra snöaktiviteter.

Jag vill gärna ha lite vinter, men den skall vara januari till mars. Jag hatar bakslagen i april, då jag verkligen vill ha vår och värme. Men det vet vi u, att till valborgsmäss brukar det komma ner kalluft och störa den traditionella braskvällen.
Hoppas att kung Bore håller sig borta nu  och att vi detta år får behålla våren kvar. Till påsk brukar utomhussäsongen börja, men det är snart, 21/3 har vi långfredag. Därefter en lång väntan på  nästa korta ledighet 1 maj. Kristi flygare kommer också tidigare och sammanfaller med 1 maj och vi missar ytterligare ledighet.

Vi har jobbat gratis en dag detta år, skottdagen 29/2. Enligt rapport tjänar arbetsgivarna en massa pengar på  detta och löntagare förlorar en liten del lön som skulle utbetalats för en arbetsdag. Tur att det bara är vart fjärde år detta sker.

Mozart hunden han bryr inte om något av våra mänskliga problem, bara han får krubb i rätt tid. Om inte brukar han säga ifrån. Morrar på burken som innhåller hans foder eller ett kort skall för uppmärksama oss om magknorr.

Slutknorrat för denna gång.