Slentrian sänker skärpan på kärnkraftverken ????

Har vi haft får få incidenter på våra kärnkraftsverk. Det undrar jag eftersom inte har haft tillräcklig skärpa i säkerhetsarbetet, om man får tyda tidningarnas atriklar idag. Entrepenörer som är påverkade av alkohol. Väntan ett dygn, vid ett tekniskt fel, innan man började motverka en temperaturhöjning. Båda fallen på Forsmark.

Idag läser vi också att man har stoppat ytterligare en reaktor i Ringhals. Döljer man något som alla borde veta. Är det så att våra kärnkraftverk som skulle skrotas från 2010, börjar gamla och inte håller den säkerhet som behövs. I så fall är det på tiden att vi hittar alternativa energikällor.

De som jobbar på Forsmark tycker kritiken är obefogad. I september månad 2006 hade SKI uppmärksammat brister och krävde en årsplan för att bättra säkerheten. Det tyder på att något inte står rätt till. Forsmarks VD sade i nyheterna att drogproblem har man på alla arbetsplatser. Förvisso, men Forsmark är en arbetsplats där ett felgrepp ställa till stora skador på människor och kringområdet. Därför borde man ha mycket större krav, än en vanlig annan arbetsplats, när det gäller droger.

Regering har fått något att ta i, istället för att försämra för de som har det sämt i Sverige. Det är hög tid att duskuttera kärnkraftens vara eller inte vara. Det sista året har vi sett och hört om incidenter vid alla våra kärnkraftverk. Oroväckande eftersom det verkar som de inte tar incedenterna på allvar. Det finns ingen marginal arr rida på när det verkligen går ut "h-e". Visserligen har det bara hänt två stora kärnkraftolyckor i världen vad vi vet.  Men när det händer blir stor katastrof, den vet vi.

Vi måste också försöka minska vår elförbrukning. Många elektriska prylar finns det som drar lite ström per enhet, men tillsammans kanske de drar vad ett kärnkraftverk producerar per år.
 
Många bäckar små blir snart till en älv.

Informationsöverflödet och arbetslivet

Genom TV, radio, tidningar, Internet, mm, får vi idag ett överflöd av information, om nyheter och allahanda ting. Vi människor försöker att följa med och vara delaktiga i det som händer. Jag tror att vi omöjligt kan hinna med att läsa och höra allt, som sprids via dessa kanaler. Om man prenumererar på en dagstidning och inte hinner med att läsa den, blir i alla fall jag irriterad på detta. Därför har jag skalat bort den kostnaden från utgifterna.

 

Det finns människor som klarar av detta, men de har nästan blivit födda in i It-samhället. Jag tänker på de ungdomar som har många bollar i luften. Chatt, TV, musik och datorn påslagna samtidigt. Dessa ungdomar utvecklar en form simultan förmåga att kunna hålla koll på vad medierna förmedlar. Det är nog så man vill att morgondagens arbetskraft skall fungera, många bollar i luften, stresståliga och ändå ha god samarbetsförmåga.

 

Men hur kommer den generationen att må när de närmar sig 40 år. Redan idag kan man höra om kring 35 år som går i väggen och måste varva ner. Kroppen tål inte vad som helst. Så länge man mår bra håller det, men minsta lilla bakslag kan stjälpa den stabila människan. Jag undrar när arbetsgivare skall komma underfund att de måste hushålla med sina arbetare, så att de orkar vara med till pensionsåldern. Men unga friska människor jobbar bäst och man utnyttjar arbetskraften till sista droppen och sparkar den som inte orkar med tempot. Sedan kan man anställa en frisk människa som jobbar effektivare.

 

Vi måste nog dra i nödbromsen och tänka till över hur teknikutvecklingen styr mänskligheten. Är det vi som styr tekniken eller tekniken som styr oss människor. Det borde vara det första alternativet eftersom vi människor borde styra själva över våra liv. Tyvärr är det så att det är svårt att bromsa farten, men lite eftertanke kan nog sänka takten lite.

 

Hur som helst behöver vi tid för eftertanke och rekreation. Tänk på att vi har bara ett liv att leva och fråga dig själv vad vill jag göra idag. Lite halvhalter i livet gör bara gott för själen och ger kroppen lite vila. Ge dig tid för eftertanke varje dag och du kommer förmodligen må bra av det.


Farlig lekplats

Farlig lekplats

Vi växer upp i skilda världar. Vissa barn bor i ett överflöd av leksaker, prylar och elektronik. När barnen sedan tröttnar eller prylarna går sönder, så blir det andra barn leksaker. Tyvärr inte på samma villkor. De senare barnen bor i den skrothög av elektronik. Platsen är en hel stad som heter Guiyu, in the southern province of Guangdong i Kina, som är uppbyggd kring återvinner elektronikskrot från hela världen. 80% av världens skrotade elekrtronik hamnar har och på andra platser i världen.

Vad kännetecknar de platser, där man återvinner detta skrot. De ligger i Asien och Afrika, där lönerna är låga och det kostar väldigt lite göra återvinningen. De stora elektroniktillverkarna utnyttjar denna möjlighet för at komma undan de stora kostnader som  annars skulle vara fallet.

Å andra sidan kan man säga att skrotet återvinns i den region som det en gång  (åtminstånde i Kina), men tyvärr troligtvis inte av tillverkaren. Det kan kanske kännas rätt eftersom det finns ett återvinningansvar för det man tillverkar.  Det  som stör mig är de arbetsförhållanden, som råder. Arbetare som sitter vid stor varm plåt som värmer kretskorten, så att man kan lyfta bort komponenterna. Det jobbet sker på en arbetsplats utan utsug eller skyddsanordningar. Lödtenn osar eventuellea blygaser och hur det påverkar människan det vet vi. I reportaget, som rapport visade, såg man en kvinna sitta med en ciggarettändare och elda på plast, för att veta hur det skulle sorteras. Hur kommer hon att må efter några år med det jobbet????? De människor som utför gör jobbet för att kunna försörja sig och kan knappast strejka för bättre arbetsmiljö. Kommer troligtvis innebära att arbetaren sparkas ut.

De som skall sättas åt är de personer som driver denna verksamhet, samt de som utan samvete säljer skrotet till dessa platser.

Men de som verkligen kan påverka detta elektronikberg är vi konsumenter. Vi borde kanske tänka efter mer och kanske inte behöva det allra senaste, för att kasta en två gammal DVD-spelare. Det är vi konsumenter som kan styra utvecklingen genom att inte efterfråga produkterna. Kanske lätt att säga men fullt möjligt.

Vi måste också beakta att det skapar arbetstillfällen, när vi konsumerar. Men kan vi låta dessa arbetstillfälllen förstöra människor liv och till slut Jordklotet som vi lever på. Förstörelsen kanske inte kommer inte vara för människan så farlig, så att vi agerar mot miljöförstörelsen. Men om två till tre generationer kommer man fråga sig hur kunde skapa en så dålig miljö, som de måste leva i.
Hypotes eller verklighet, det vet vi inte idag.

Lite länkar till ämnet:
The Guardian
http://www.guardian.co.uk/international/story/0,3604,725756,00.html
Asianews
http://www.asianews.it/view.php?l=en&art=3693
WEbsidan kontinent.se
http://www.kontinent.se/kina/pages/detail.asp?p_id=1555
Datormagazin
http://datormagazin.se/news/news.jsp?n=1108

Nya kvastar sopar bäst

Som vanligt när man får nytt folk och fä i ledningen skall man börja rensa bort lortfläckarna.

Göran persson har hållit sitt sista tal i partiet, som ledare idag. Hans antagonister talade med elak tunga och tyckte lite att hade sig själv att skylla för nederlaget. Som god debatör kastade han tillbaka bollen till antagonisterna. De skall inte var allt för styva i korken, för då får de lära samma läxa som Göran.

Högskolorna skall rensas från politiker har nya regeringen lovat och skall nu påbörja det arbetet. Ord som t ex Politruker hördes i kommentarer från de som skall sopa rent och ersätta politikerna med de personer som högskolor och universitet, själva vill välja in. Undras om någon av dagens styrande kommer att tacka nej till en post  vid något universitet. Persons doktorhatt måste retat många!!!!!!!!!!

TeliaSonera har sparkat ut ett antal chefer på bolagsstämman idag. Också ett led i den nya politikens rensning.  Se till att man har rätt chefer inne i TeliaSonera, så att man kan sälja ut det, och ge sina gelikar lite extra stålar i bakfickan. Det som oroar mig mest är att Christer Gardell var med i gänget som fixade denna städning. Han som häromveckan kammade en vinst på försäljning av aktier, 800 miljoner. Vad han kommer att göra med den vinsten kan man ana, men kanske inte nämna. TeliaSonera är kanske nästa företag att mjölka lite vinst ur.

Nedmontering av Sveriges stolta industrier har börjat och vi kan befara att den kommer att fortsätta. Jag väntar med spänning på att höra hur det skall gå med affären Scania och MAN. WV som äger båda företagen har sagt ett principiellt NEJ, men verkar tveka. I veckan träffades ett flertal höga chefer, som tillhör dessa företag och diskuterade hur man skulle få denna affär i hamn på ett så snyggt sätt som möjligt.

Vår regering har tydligen inget att säga om ovanstående, mer än att stillatigande se på.


Tills sist en positiv överraskning. Vid femtiden ringde det på dörren och därutanför står Lars och Gustav. Kul att de kom upp, så att vi fick gulla lite med barnbarnet.

Januariväder

Trist Väder















Januarivädret 2007 är ett eget kapitel. Det är många år sedan vi hade en medeltemp i januari på +5 grader. Ur led är vädret. Det tycker också Mozart tycka, som hatar blåst, särskilt om den kommer bakifrån. Tittar allmänt anklagande på oss och vill gå andra hållet.
De sista dagarna har det ända varit uppehåll och det är skönt. Jag (Mozart ) älskar när jag slipper att ha en regndress på mig. Matte och husse tycker att det bra med dressen. Jag blir inte så smutsig i pälsen och behöver bara skölja av tassarna.
Idag har jag fått springa lös i skogen, Toppenskoj, kunna nosa där jag vill utan att matte kan dra i kopplet och få mig bort från intressanta fläckar.
Jag har blivit fotoobjekt och min Papa fotograferar mig i alla möjliga positioner. Kul för husse  och matte att att titta på om några år.
Undras om det skall bli lite snö. Det är jättekul att vara ute och busa då. Det bästa är nog att jag inte blir så varm. Tråkigt är när det är kramsnö, som fastnar i mina tassar och päls. Speciellt svårt är det när isklumparna fastnar mellan trampdynorna. Då får jag hjälp av husse och matte för att bli av med isklumpen.

Första arbetsveckan nästan klar!

Nu har det snart gått en arbetsvecka. Man tycker att det är långt kvar till avslutning, men vips så är man där. När man har kommit dit, tänker man, "Vad hann jag denna termin",  och tycker att det var inte mycket som blev gjort.

För att se allt som verkligen har blivit gjort, skall man föra någon form av dagbok. Portfolio har man infört i många skolor, för att eleverna skall kunna skriva in dagens eller veckans framsteg. Att föra en dagbok är att reflektera och få en eftertanke. Kunde jag gjort detta bättre eller var det bra som det är.

Vi saknar tid för reflektion och återhämtning i vardagen. Många bollar i luften och tidsbrist gör att vi inte hinner med.

Fast det handlar om prioritering. Jag själv kan bestämma att nu skall jag ta en timme för att koppla av, reflektera över dagens händelser.

I  mitt arbetsliv vid försvaret hade vi dagar med jobb från 07:00 till 22:00 periodvis. Jag och mina arbetskamrater satte oss ner en stund och fikade för att varva ner efter dagens jobb. Resultatet var att man lättare kunde somna när man kom hem. Alla funderingar om dagen, som annars dyker upp när man skall somna, var avklarade vid denna fikastund.

Livet består av mer än jobb och stress.
Tänk på att njuta när du kan, imorgon kan det vara för sent.

Vår Gröna Vinter

I nyheterna berättar man om att träd och buskar, som skall blomma i vår, blommar idag. Washington, som skulle haft lite snö och kallt, hade 21 grader varmt.
För min del tycker jag att vinter har förskjutits. Den riktiga vintern dyker inte upp förrän i mars, och vi kan ha kallt och ruskigt ända fram i maj månad.
Har solsystemet vridigt sig fel under åren eller är det så att det är det lilla felet i tid som vi korrigerar var fjärde år har satt sina spår i att för skjuta årstiderna. Vetenskapligt kan jag ej belysa detta , men det är en något som man borde fundera över.
Något som påverkar vår miljö är ändå våra koloxidutsläpp. Dessa kan man handla med, ett udda sätt att tjäna pengar på utsläppsrättigheterna.
I Kina säljs det c:a 3000 bilar per dag, ruskiga tanke. Hur mycket påverkar det vår miljö på denna sidan klotet.
Kriget i Irak förbrukade massor av bränsle. Tänk på alla små bränder mm efter bombexplosioner mm.
Så här får det fortsätta och vara utan att några av de ansvariga ens funderar på det. Bara de får förstöra och sedan komma tillbaka och satsa pengar i att bygga upp igen. För det mesta är det intressen från de krigande länderna som tjänar kosingen.
Nog med galla ikväll.
Imorgon börjar min lilla verklighet, med nya utmaningar i skolvärlden.

Man får ta en dag i sänder och se de nya möjligheter som dyker upp.

Julen är över.

Julen snart över
Snart är julen slut och vardagen återkommer.
 Mat och dricka har gjort min midja kraftigare.  Sena kvällsvanor som måste arbetas bort  när jobbet börjar och man måste gå upp 05:45 igen. 
Helgen har varit skönt och man har vilat ut. Samlat krafter för en ny  termin med nya elever.
Skönt att det lite mera ledigt under vårterminen, lov mm.
Höstterminen är lite tung utan lov.

Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!