Sommartiden slut

Idag var det dags att ställa tillbaka alla klockor en timme. Plötsligt var det mörkt klockan 17:45 och kroppen tycker att det är dags att lägga sig på sängen och sova. Omställningen är nog det värsta med sommartiden. Två veckor innan man har kommit in i  rytmen igen. En sorts jetlag där kroppen måste ställa om sig. Varför har vi inte sommartid året om istället. Ljusare kvällar där man hinner lite mer i trädgården, vilket skulle gå om man använde pannlampa för att lysa med. Det skulle se kul ut om alla gick ut med lampa för att fortsätta att jobba i trädgården.

Meningen är väl kanske att man som förr i tiden (innan glödlampan och elström) slutade att jobba ute när mörkret lade sig över trakten. I gengäld jobbade man dessto mer i under sommaren när det var ljust. Undras om de människorna hade det mindre stressigt. Med el-ljuset kan man jobba även under den mörka perioden av dygnet och förlänga arbetsdagen, samt öka produktionen.

Vår vovve tycker någ att det är märkligt. Frukost, lunch och middag förskjuta en timme. Han går känsla av hunger, inte klockan, när han ska ha mat. Husse och matte håller tiderna som vanligt och vovven ligger vid matskålen en timme före matdags. Hur förklarar fören hund att han måste vänta en timme pga av att kockan har ändrats en timme. Hans klocka är fortfarande 08:00 när den är 07:00.

Oktoberväder

image29

Hösten har inträtt och kylan har trängt ner till våra trakter. Bokskogen är vackert röd och varm. Promenad med vovven och känna den friska lufen är mysigt denna årstid. Vovven tycker det jätteskönt när det svalkar i pälsen. Sommartid tycker han att det för varmt och tycker det är pest med långa promenader. Frosten har gjort gräsmattan vit de sista nätterna och på dagarna har det varit soligt och 10-12 grader varmt. Kyliga vindar har gjort det något obehagligt för oss människor, som fått plocka fram varma tjocka jackor. Så kommer det vara de närmaste månaderna. Lite jobbigt med alla kläder, som man skall dra på sig.

Brittsommar och trädgårdsväder

Sent skall syndaren vakna kan man tro, när man gör fint i trädgården första veckan i oktober. Den  skall ändå komma till ett viloläge inför vinterns snö. Men det man inte hunnit tidigare får göra nu. Det ha varit ytterligare en skön helg med vackert väder och sol. Perfekt för att fixa till saker måste göras och skulle varit gjort för ett par månader sedan.

Lekstugan har fått ny panel och blivit till viss del målad. Hoppas att jag kan göra resten innan gråvädet kommer. Några kilo potatis ligger i en låda i matkällaren och det väntar morötter i landet. Äplen har plockats in och en mängd äppelmos till fil med mera har fabrikerats.

Veden är lavad och klar  under tak. Här är en bransch man skulle slå sig på. Jag beställde 3 kbm och fick 2,4 kbm, när det var inlagt under tak. Vi mäter i olika mått och som vedhandlare kan man ta betalt för luft också. Men skulle man köpa veden lavad i kubikmeterpall fick man väl betala dubbelt pris. En tröst är dock att den bra klyvd och torr.

För hoppningsvis har gräsmattan fått sin sista putsning och nu skall klipparen få vila till våren. Häckarna (75 Meter) är tillsnyggade och jämna. Det värsta är att det samlas så mycket skräp, sammt att bli av med det. Soptunnan för grönavfall fylls snabbt upp och tömning varannan vecka, så högarna får ligga och vänta.