27 februari

Löningsdags. Pengarna strömmar in på kontot, men man hinner lagom se att de har funnits förrän de är uppätna av utgifter. Ett av de trista men nödvändiga jobben hemma är gjort. Räkningar och annat är betalt. Man fattar inte ibland inte att pengar rullar, men så är det i vår ekonomi, alla pengar skall jobba på något sätt, för att Sverige skall fungera. Men måste just jag bidra med så mycket?

Kommer ni ihåg löftet om extra pengar i plånboken efter nyår. Det har Finansministern lovat. Men har tar tillbaka en hel del med andra handen. Ökade utgifter för a-kassa, förmånsskatt på lånedator och snart höjd avgift till bilförsäkringen (trafikförsäkringsavgiften). Det kommer troligtvis gå ±0 för de flesta, eftersom det kostar att genomföra dessa reformer och kostnaden tas alltid från de som arbetar.


Man får hoppas på en lotterivinst, men sådan tur har man inte. Chansen att vinna är väldigt liten, men något måste man riskera för att vinna. Den största vinsten som finns är att få vara frisk och slippa olyckor i livet. Det är en skör tråd som skiljer oss mellan dessa två världar och man får vara glad för allt som ger en glädje i livet.

Vintern rasat ut.


Kan man tro det!  Enligt prognosen skall vi få töväder några dagar. Men når temperaturen upp så lång på dagen, att all denna snö kommer att töa bort. Snövallarna blir sega och det tar lång tid att bli av med dem. Värst är det med väglaget. Töväder på dagen och sedan  fryser det på natten. Halka när det börjar töa under dagen när det ligger vatten på isen. Men det får väl gå i väntan på värme och sol.

Förkylningstider är det också. Jag har känt mig bra denna vecka och trodde att det var över för denna gång. Tji fick jag. I fredags började känna mig nästäppt och lite ont i halsen, så börjar det om igen. Men jag har klarar mig bra och har inte varit sjukskriven. Det har varit många på jobbet som varit sjuka.

Mozart har gillat snön de sista dagarna. Torrt och skönt att pulsa kring i. Den våta snön klumpar fast i tassar och päls, Jättejobbigt. Han trivs i kylan och älskar att vara ute och busa med oss. Annars tycker han bäst om att ligga och mysa hos papa i sängen.


Vinter igen

Vinter igen


Hej.
Underbart med lite snö igen. jag älskar när det är kallt och torrt. Jag hatar visserligen att få en massa snöklumpar i skägget och tassarna. Tänk att slippa duscha hela underredet varje gång man varit ute med matte eller husse. Hoppas att det blir så här några dagar.

Annars det bara lata dagar med husse hemma (Toppen). Frukost, promenad, lunch, kvällsmat och promenad igen. Husse har det skönt och sover länge på morgonen, istället för att gå upp i ottan, när jag sover som bäst. Fast jag saknar  att kunna hoppa upp i husses säng på morgonen och mysa en stund tillsammans med matte. Snart börjar husse jobbet igen och det är det som vanligt.

Det skall vara vinter annars blir det inte vår, säger man ibland och så är det nog. När jag bodde på Gotland sade man att det vara sju starurar innan våren kom. Dessa stururar var blöta snöbyar, med stora tunga flingor, som korkade igen det mesta. Kylan gör gott åt naturen, och tar väl förhoppningsvis ihjäl några fästingar. Det är ett gissel, åtminstonde när man har en hund.

Fåglarna har kommit tillbaka till trädgårdarna och då är det dags att ge dem mat. Vi har i trädgården rödhakar, pilfinkar, talgoxar och blåmesar. Vi har också ett par av turkduvor som tittar fram då och då. Det är roligt med lite fåglar i trädgården och någon av dem skal väl häcka i våra holkar till våren, hoppas vi.

Vi hörs

Gasledning "Skyddad yngelplats"

 En annan nyhet som ekot rapporterade om samma dag, var att man ansåg att den nya gasledningen i Östersjön skulle kunna ge fisken en skyddad yngelplats. En säkerhetszon på 200 m på var sida om ledningen skall skyddas för fiske. Det blir en skyddad zon förvisso, men på vilka villkor. Ryssarna kommer att öka sin patrulering i området kring ledninge frö att skydda den mot sabotage. Miljöutsläppen kommer at öka från de fartyg som skall utföra denna bevakning. Vad händer om ledning går läck, kommer havet att få några skador av detta utskäpp?


Samma dag rapporteras också om att fisketrålare som skrapar botten efter fisk förstör koraller och ovanliga fiskarter. Vart är vi på väg. Vad ger oss männiksor rätten att förstöra liv som funnits i tusentals år. Trålfiskarna klagar över att de får dåliga fångster. Det är väl inte att undra över, om man använder bottentrålar och sopar rent. Fisken får ju aldrig någon chans att föryngras och bli stor. Trålfiskarna har sig själva att skylla om de förlorat sin inkomst, eftersom de själva inte skyddar återväxten av fisk.

 

Vi kan öckså höra samma dag att vissa nationer ger ett bränslebidrag för att trålfiskarna skall kunna gå längre ut i Atlanten och där fortsätta sitt bottentrålande och förstöra ännu mera bottenliv i havet.


När jag bodde på Gotland 1970 till 1990, kunde jag märka hur fisket blev sämre. Man kunde åka ner till  Visby hamn för fånga några stycken 2-3 kilos torskar till middag. Under slutet av 1970 kom det ryska trålflottor och dammsög yngelområdet kring Karlsöarna. Under 1980-talet försvann torsken m fl andra fisksorter och man fick bara småfisk. Trålfiskarna från Ryssland och västkusten kom in i Östersjön och sopade rent.


Något måste väl hända innan människan förstår vad de håller på med. Det enda som gäller idag är att konsumera och handla. Vi människor har blivit många fler än på 1970-talet och det kräver mer mat i butiker. Men vad gör vi när den tar slut, fisken och maten.

Det är väl då människan vaknar och får en kaotisk värld att leva i.

Länk till artikeln


Människan lär oss aldrig läxan.

 

Efter många år har vi i Sverige lyckats få tillbaka rovfåglarna efter miljögiftskandalerna under på 1900-talets sista hälft. När jag lyssnade på nyheterna hör jag att i Kina har man uppmätt jättehöga doser av milljögifter i rovfåglar. Var kommer dessa gifter ifrån. Jo-, Från bromerade flamskyddsmedel som troligtvis läkt ut från återvinning av gammalt datorskrot. Jag skrev på bloggen 23 jan om detta problem.


På ekot 16 februari (
Länk) intervjuade man bland annat en lumphandlare i Shanghai. Reportern frågor om han inte är rädd för att gifterna kommer ut i naturen. Nej säger han, det finns lagar som tar hand om dem. Alltså med gott samvete handlar man med gammal elektronikskrot och litar på att regeringen tar hand om gifterna.


Till sist så är det dessutom vi i i-länderna som dumpar skrotet i Kina, därför att det är billigt att åtvinna där. Men under vilka förhållanden man återvinner ifrågasätts inte.


Det är utbildning och kunskap som har gett oss vetskapen om gifterna och dess spridning, så att det har gått att hejda utdöden av våra rovfåglar. Då är det dags att västländerna exporterar även den kunskapen tillsammans med elektronikskrotet. Då är det möjligt att det inte blir samma katastrof som hos. Men tyvärr är det nog försent att hejda, men börjar man nu så blir skadorna inte så mindre.


Tiden rinner iväg.

I ett av mina tidigare inlägg skrev jag om hur snabbt tiden bara ”försvinner”. Man funderar på vad jag gjort under dagen och veckor som gått. Nu har det gått 6 veckor av vårterminen 2007 och allt har rullat in i en stilla lunk igen. I början är det mesta kaotiskt och man har noll koll på läget, tycker man i alla fall. Nu sex veckor senare kommer nästa del i terminens tid. Har kommit så långt jag skulle kommit enligt planeringen? Ligger någon av kurserna efter i tid? Men det är bara att ta det lugnt, allt kommer att falla på plats som vanligt om 14 veckor, då vi skall sluta denna termin.  

Det är sportlov nästa vecka, SKÖNT. En vecka utan elever och skola att tänka på. Men som vanligt finns den världen med i bakhuvudet och man planerar lite i alla fall. Som lärare och utbildare, har man inte helt stängt av sitt arbete. Ibland önskar man att det skulle finnas en resetknapp, som på en dator, man kunde trycka och nollställa inför ledighet. Men det vore nog inte bra att behöva börja om från noll igen.  


Man måste ändå ha en bra balans mellan arbete och fritid, för att kunna koppla bort arbetslivet med något annat ibland. Vi måste göra något annorlunda då och då, för att kunna koppla bort och få lite avstånd till den verklighet man lever i. Reflektion är en viktig del som vi sätter av för lite tid till, privat och i arbetet. Jag tror att vi skulle mycket bättre, om vi fick tid eller tog oss tid till att fundera över dagen som gått.

En halvtimme i en form yogatillstånd varje dag skulle göra människan lugnare i själen. 


Skönt med vinter


Detta tycker jag är ett härligt väder. Kallt och skönt. Snö och torrt om mina tassar. Nu slipper jag att hamna i dushen när jag kommer in. Snön är ren och matte torkar bara bort lite grann från mina tassar.

Ryktet går att det skal bli regn till helgen. FY vad trist. Regndress ich dusch varje gång man varit ute. Bara för at matte och husse skallslippa städa eftermig. Jag längtar inte efter detta, men verkligheten är väl sådan.

Jag får väl kura skymning i det tråkiga vädret och avvakta bättre tider.

Miljön och maten

Blir miljön vad vi äter
Korna värre än bilismen skriver Niklas Ekdal på signerat i DN igår söndag. Vad skall vi tyda ut av detta. Att vi skallsluta med att föda upp nötkreatur för at minska växthuseffekten. Det är väl snarare så att vi skall fundera mer på hur vi äter och vad vi äter.

Att tillverka hamburgare kräver mer energi än att baka bröd:
Köttindustrin står för 18 procent av växthusgaserna, mer än transportsektorn. Att framställa en enda hamburgare kräver lika stora resurser som att baka fem limpor bröd. ( Citat ur Ekdals ledare).

Det är vad vi bör fundera över. Hur mycket energi kräver det vi äter och stoppar i oss. På Sturkö i Karlskrona skärgård bor det två bröder med en liten gård och sju mjölkkor. De har fått  guldmedalj för att de producerar bra mjölk. På  Sturkö fanns en gång i tiden ett tiotal liknande smågårdar för produktion av närproducerad föda till människorna i trakten. Förmodligen fanns ett mejeri inom ett rimligt avstånd, som tillverka mjölk, ost och andra mjölkprodukter. Minimalt med energi gick åt för att producera och transportera matvarorna.  

Hur ser det ut idag. Vi handlar köttfärs i affären som åkt 100-tals mil på våra vägar innan det landar hos mig som konsument. Centrala fabriker som enbart producerar dessa förpackningar med med någon gas som skall hålla köttfärsen färsk i nästan en vecka.
I Vimmerby har Arla byggt en stor anläggning som producerar enbart torrmjölk. När den planerades sades det att det skulle skapa massor av jobb. En lögn. Under byggperioden var det många som jobbade där, men nu är anläggningen är klar så är det ca 15 personer som sköter hela anläggningen. Tre mejerier i närområdet lades ner, för att förverkliga denna fabrik och några fåtal jobb.

Jag citerar återigen Ekdal:
Här behövs en gastronomisk revolution. Ett antal goda saker kunde följa av varandra:

Lokal produktion = skonsammare djurhållning = mindre rött kött = godare mat = hälsovinster = lägre skatt = bättre miljö. Det finns två givna vägar att uppnå detta, genom konsumentmakten och genom väljarmakten.

Det är i alla falla vi konsumenter som har den största makten när det gäller att välja. Om vi inte köper t ex köttfärsen, måste butiken återigen börja införa köttdiskar med egen köttfärs, mald samma dag.

Utnyttja makten som konsument och påverka vår miljö positivt dessutom.

Länk till artikeln

Miljön och kärnkraften

Forsmark på tapeten igen.

Idag står det i tidningarna att Maud Olfsson Näringsminister har träffat EU:s energikommissionär Andris Piebalgs. De har pratats vid om kärnkraftssäkerhet i Sverige. Andris är orolig för att vi inte har tillräcklig säkerhet och vill ha en rapport från Maud när utrednningen kring Forsmark är klar. Bra att det tas tag i detta problem och hoppas att det åtgärdas. 

Maud har visat Andris vår etanolfabrik och fick dessutom tanka en etanolbuss i Stockholm. Hurra vad bra vi är. Samtidigt som vissa förspråkare inom EU vill öppna för import av etanol från länder utanför EU eftersom etanolen saknar konkurrens och är för dyr. Men på vilka villkor tillverkas etanolen som vi importerar? Det kan man blunda för bara det är billigt. Det enda bra miljövänliga alternativet är nog bussarna i Kristianstad, som går på närproducerad rötgas i Karpalund 2 km utanför Kristianstad.

EU har också idag lagt fram riktlinjer för hur stora utsläpp bilar skall få ha i framtiden. 130 gram koldoixid, vilket motsvarar 0,5 li per mil. En itervju med en talesman för Merceders säger att kunder frågar inte efter miljövänliga bilar. Kunderna vill ha snabba bilar med stora utsläpp. Utspelet ger alla biltillverkare något att bita i och ta fram bränlsesnåla bilar.

Rapport visar i reportaget en elbil från 1920 talet och man talar om att batteritillverkarna ligger långt framme utvecklingen av batterier. En brasklapp i det sammanhanget är väl, hur produceras den el som vi skall ladda dessa bilar. Är det en miljövänligt process?

Jag tror att vi måste tänka mer på hur vi skall transportera oss i framtiden. Med tåg, buss eller ?, vilket ger minst påverkan på växthuseffekten. Måste vi ha stora köpcentrum dit man åker bil för att handla eller skall vi återgå till kvartersbutiker. Samtidigt bör man också fundera över hur långt har min mat åkt för at hamna på mitt matbord.

Vår voff bryr sig inte så mycket om ovanstående problem, bara han får sin mat på rätt tid och med rätt innehåll. En stor morot till eferrätt är smaksens. Det skall också vara något extra gott i torrfodret. Pannkaka är bra, men korvar sa orvar är bättre. Sedan en lång skön promenad med matte för att snosa in alla spår i Bromölla och dessutom tala om vem som är, Störst, Bäst och Vackrast, för alla andra hanhundar.

Voff säger Mozart och husse

Kärnkraften igen och energisamhället

Forsmark 1 har stannats igen. En gammal gummipackning var orsaken till detta driftsstopp. Som jag skrev i förra bloggen undrar man om det börjar bli slitet. Driftschefen intygade igår på rapport att man har underhållit och moderniserat anläggningen. Det är nog så, men vi vet väl hur det är med gamla bilar. Man renoverar och fixar och ändå händer det att gummi detaljer blir gamla och spricker. Vi får hoppas att driftschefen har rätt, vårt kraftverk är inte farligt.

I grund och botten handlar det om att riksdagen inte följer det beslut som togs i omröstningen för kärnkraften. Avvecklat 2010. Det är nog svårt att fullfölja eftersom det inte gjorts något åt det verkliga problemet, Finna nya sätt att framställa energi. Det andra som inte gör tillräckligt mycket åt, är att minska vår konsumtion av el. På alla större företag, skolor och instutitioner, står det massor av elslukande prylar och brummar dygnet om, även när de inte används.

Barnavdelningen CSK i Kristianstad har på försök, släckt ner allt som inte behöver vara på, bytt till energisnåla lampor och strömpaneler med strömbrytare. Varje transfomator till en mobiltelefon, halogenlampa och datortillbehör, drar c:a 7W i timmen. Det blir per dygn c:a 140 W och per år c:a 50 kW. Betänk då också att det kanske sitter miljontals av dessa strömslukare i eluttag, vad blir det. Cirka 50 MW och snart har vi sparat in ett kraftverk?

Alla prylar vi handlar kräver energi och genom att stänga av, så mycket som möjligt skulle vi monska vårt totala elbehov i det här landet.

Alltså: Stäng ner alla strömslukare när de inte används.

Jag skall i alla fall göra det nu. Dator behövs inte mer för tillfället. Avsluta genom att  Klicka START Klicka sedan på AVSLUTA och stäng av datorn, med tillhörande prylar.

Ett glädjeämne är i alla fall vår vovve Mozart alltid glad och lycklig. Vem kan dessutom bli på dåligt humör när man ser denna hund som studsar av gjädje när husse och matte kommer hem. Djur ger harmoni och glädje
.