Konsumtionssamhällets baksida

Det kostar dubbelt så mycket att tvätta patientunderkläder på Universitetssjukhuset i Lund som att köpa nya, lyder ett citat från dn:s nätbilaga igår. 

Är det möjligt att vi skall vara så krassa i vår konsumtion, att man skall kunna köpa något för en billigare peng än att återanvända. Hur kan det bli dyrare att tvätta ett par kalsonger jämfört med att köpa ett par nya. Om man då tvättar 100 st kalsonger i en tvättmaskin, så skulle den tvätten kosta 1300 kronor. Det måste gå mycket energi och tvätt medel på det tvätteriet.

En tvätt maskin drar c:a 2 kw/timme och energikostnaden skulle då bli c:a 2 kronor. Med den energiåtgången har man väldigt hög vinst på varje maskin. Lite tvättmedel därtill och personal så skulle ändå kostnaden inte behöva bli 1300 kronor per maskin.

Det verkar som någonstans på vägen har det begåtts ett systemfel när man kommer fram till ovanstående slutsats från Lund Universitetssjukhus.

Jag hoppas att man tänker på de som syr dessa kalsonger i ostasien ( det troliga området) och ee har inte mycket i lön. Vår tids slavarbete ii början på 1900-talet har flyttas till dessa lågprisländer och det ytnyttjar vi fullt ut som konsumenter, även statliga instutitioner.

Några fler kommenterar på följande länkar:
http://www.stefanolsson.nu/2007/03/25/planekonomins-kalsonger
http://trollhare.wordpress.com/2007/03/25/kapitalismens-kalsonger


Peppar Peppar ta i trä

Så säger man, när man har haft turen att slippa undan något, t ex flunsan.


Efter att åsett att flertalet på jobbet har haft en period med förkylning och flunsa, så trodde jag att jag klarat mig.  Tisdagens gympa på friskis gav mersmak och jag hade tänkt mig ett pass till den veckan. Nogon  känsla av strävhet i halsen kände jag, men det var inte farligt tyckte jag. Torsdagen börjar jag känna åter känna lite av halsbränna och på fredagen vart det värre. Visserligen på jobbet och hade inte en aning att jag på lördagen skulle ha lätt feber och må allmänt dåligt. Har jag tur går det över till måndag tänkte jag. Ny arbetsvecka, späckad med uppgifter, väntade. Där bet jag åter i det sura äpplet och några dagar till blev det hemma för att bli frisk.


Väder och vind har ju inte varit så upplyftande. Blåsigt och kallt, lite snöblask och hagelskurar. Lite blåsigt är väl snällt, det knakade i husknutarna och tv-antennen. Allt höll ihop även denna gång och det är lovat finns väder till nästa helg. Hoppas att vädergudarna på SMHI har rätt.


Internet och grävskopan

Teknikenär ibland ett underverk, men det är också känsligt med teknik. Vi har idag blivit uppmärksammade på hur vår tekniska verklighet fungerar.  När jag kommer till jobbet, konstaterar jag snabbt att vi inte har någon förbindelse med internet. Vilket för min del kanske inte var alldeles nödvändigt. Jag skulle ju bara ha ett par lektioner och vi skulle inte ut på nätet och leta efter något.

Under lektionen ville jag visa något, som naturligtvis fanns på internet. Den delen av min lektion jag stå över och fortsätta med annat. Som datalärare är jag mycket beroende av att vårt nätverk och internet fungerar. Utan dessa två verktyg blir det svårt att genomföra ett pass i datasalen och man får ställa den dagens lektion. Lite hemläxa i läroboken brukar fungera, men inte alltid, då eleverna skall prestera något och spara ner det i sin hemmamapp.

De som hade mycket svårare var administrationspersonalen. Ingen e-mail och många andra funktioner som man behöver för att kunna sköta sitt jobb effektivt.

Allt detta berodde på att "någon" grävt av en kabel i östra delen av Bromölla och skurit av vår förbindelse med våra servrar på IT-enheten. Så känsligt är vårt stora IT-bygge i Sverige. En person kan med ett skär med skopan, stänga ute många viktiga funktioner i vårt samhälle. Många gånger går det att lösa utan att ha kontakt via IT, men inte allt. Det har tagit en hel dag att laga skadan och senare på kvällen fanns förbindelsen uppe igen.

Den sköra förbindelse vi har med omvärlden kan lätt brytas och vi isoleras.

Våren gäckar våra sinnen

Vårsolen tittar fram, varm och go. Den lockar till att sitta i en lähåla och njuta. Fåglarna sjunger sitt vackra kvitter och talar om att nu är det VÅR. Det härligt att sitta i solen, med en kopp kaffe och höra fågelsången. Livet vaknar i kroppen och man vill bara vara ute. Jag är dock lite pessemist och vill varna för lite backlash. En vecka är det kvar till vårdagjämning och våren skall komma med stormsteg.

Om tre veckor är det påsk och då hoppas jag att vi återigen har en lika härlig sol som idag. Påskhelgen brukar vara första helgen med trädgårdarbeteoch det  får det nog bli i år, oavsett väder. Trädgårdslandet blev inte färdigt och det måste fixas inför sådd mm. Men som jag har nämnt i en tidigare inlägg så skall det vara varmt i jorden innan man kan så något. Det en de som måste ner är potäter, om man vill ha några till midsommar vill säga.

Mozart trivs alldeles utmärkt, lagom varmt och skönt. Han ligger på altanplattan och spanar. Då och då, gör han en räd genom trädgården för jaga bort fåglar. Vi brukar skälla på honom när han jagar bort vårt turkduvpar. De håller på att bygga ett bo i vår gran, hoppas att vi får se några duvungar i sommar. Annars är det mest kajorna som fårdra iväg, när de börjar bli får många och på trängande.

Samtal med telia

Jag skulle beställa ett nytt abonnemang och ringde glatt upp 90200.
- Välkommen till telia. Säger en röst och jag hör ett plong. Därefter kommer nästa vänliga röst säger:

- Här kan du beskriva ditt ärende i egna ord.


OK tänkte jag och sade:
- Jag vill beställa ett nytt teleabonnemang.

HM......, tänkte den vänliga rösten
- Jag uppfattade inte vad du sade. Beskriv ditt ärende igen, Sade den vänliga rösten.


- Beställning, sade jag kort och gott.


HM....., åter igen från rösten.
- Jag måste veta mer om ditt ärende. Gäller det fast telefon, bredband, internet eler mobiltelefon.


- Fast telefoni, svarade jag.


Rösten återkommer:
- Du kopplas nu till kundtjänst.
- Det är många som ringer just och du står i kö. Din plats är ......nummer 67. Beräknad väntetid är ........25 minuter.


25 minuter senare

- Du kopplas fram, säger den elektroniska rösten


En trevlig röst säger:
- Kundtjänst. Det är Anna du pratar med. Vad kan jag hjälpa dig?


- Jag vill ha ett telefonabonnemang inkopplat på storgatan 19 Åstorp.


- Vilket telefonnummer hade förra hyresgästen, frågar Anna.


- Den förre hyresgästen hade enbart mobiltelefon, ingen fast telefon, svarade jag.


- Jag måste veta mer för att koppla in telefonen. Vad heter grannen?


- Vet ej, eftersom jag inte träffat honom, svarade jag.


Anna på telia funderar lite och replikerar:
- Kan du ta reda på vem som hade telefon sist i lägenheten och återkomma.


- Är det inte bättre att ni skickar en tekniker , som kan mäta och fixa det plats i lägenheten.


Här slutar jag min berättelse om detta samtal.

Hur har det blivit. Skall kunden (jag) skall leverera uppgifterna, inte telia till mig.

Den här historien får mig att tänka på Hasse&Tages sketch "Televerkaren", som beskriver hur televerkare jobbar med att koppla in en telefon.


Tänk er nu tant Ada 80 år gammal, lommhörd och trött, skall ringa telia. Hon skulle algrig kunna nå fram med sitt ärende, efersom det inte fanns något val att komma till telefonsit.


Tacka vet jag en växel med en trevlig telefonist, mänskligt tänkande, som kan hjälpa dig med ditt ärende.


Våren på god väg.

Om två veckor är vårdagjämning och vi skall flytta klockans visare eftersom sommartiden startar. Snön som föll håller sakta på att försvinna och snödroppar tittar fram. Koltrasten sjunger från tall och taknock. Småfåglarna kvittrar. Det måste vara våren trost den isiga vindar som kom i söndags kväll, som pinade genom märg och ben. Men idag är det lite mer vårlikt och solen värmde lite under eftermiddagen.

Sedan kommer nästa fas i vårens frammarsh, Vårtrötthet. Man är allmänt trött  och hängig. Kan det vara att det är ljust längre om dagarna, som gör oss lite tröttare. Trots allt när vi närmar oss påsk så skall det vara varmt och många vill ut i trädgården och styra kring. Men som det brukar inte vara är det ingen idé förrän jorden är varm, att hålla på med det.

Vila och njut av fåglar, vårvärme och solen, när sommaren kommer för fullt försvinner fågelsång och solen steker varmt, och då måste man vara i skuggan.  Jag tycker att solen är skönast på våren och hösten. Varm och skön, men ej stekhet.

Nästa bekymmer är: -Vilket håll skall klockan ställas. Ett knep skall ju vara att tänka som följer:
Trädgårdmöbler ut och klockan skall fram en timme. Tiil hösten plockar man in möblerna och då skall klockan tillbaka en timme. Tänk att vi innan tågen började gå i Sverige, hade olika tid i Göteborg och Stockholm. Bekymmer för resande och alla berörda, så därför införde man samma tid i hela Sverige, fast det igentligen är så att det skiljer nästan en timme i solnedgången mellan västra och östra Sverige.

Industralismen har förändrat vårt liv och levnadssätt. Elektriciteten gjorde också sitt till. Möjligheten att ha ljus under den mörka tiden av dygnet, gör att vi kan arbeta mer än när vi endast hade dagsljus att tillgå. Vilka människor mådde bäst. Vår tids människa som kan arbeta när som helst och var som hest. Allt beroende på teknikens landvinningar. Eller mådde människorna bättre innan vår tidsålder där jobbet hade mycket med ljuset närvaro och informatinsflödet var litet. Livet är en kamp om att tjäna pengar för att överleva, som vi sedan använder till att hålla hjulet igång. Förr i tiden bytte man varor och levde på sitt eget producerade, vilket kanske inte skulle fungera idag. Men en liten eftertanke när vi handlar våra nog bra för jorden s framtid. Konsumtion leder till en viss mijlöförstöring. Alltså den miljö som våra barn m fl skall leva i några urhundraden till.