Nollsummespelet

Regeringen har pratat sig samman inför nästa val. Vi  är Sveriges bästa samlingregering, säger han. Det är kanske sant, men om man får se till siffror så  är de inte så stora, 13% mindre väljare än socialisterna. Vi får väl se vid nästa val hur det går.
De lovar återigen sänkta skatter. Vilka är denna gång som skall få den förmånen? Det skattesänkningar som hitills gjorts har inte drabbat de som behöver det. Om man har ett arbete och sköter sig så är det OK, men skulle man vara sjukpensionär, sjukskriven eller arbetslös är utdelningen skral.

Dessa grupper skall jagas till arbete oavsett om de kan eller om  det finns något jobb att söka. Hur hittar man ett jobb som inte finns? De som söker jobb konkurerar med många, oftast är det uppemot 200-300 sökande på  utlysta jobb. Inför  de varsel av 1000-tals människor så kommer det bli ännu svårare att hitta jobb.

Av de sänkta skatterna som de som har arbete fått, blir oftast inte mycket kvar. Höjda priser, boendekostnader mm, äter snart upp den slant som har skänkts till oss arbetande.

I oktober månad anländer i brevlådan ett kuvert från Skatteverket, ny taxering av fastigheten. Detta är något som drabbar alla, husägare och de som bor i allmännyttan. 20% har man höjt taxeringsvärdet på  våra fastigheter. jag undrar vad man grundar detta på? Är marken plötsligt så  attraktiv att värdet ökat med 20%? Har jag i min fastighet gjort något sent 2006, som höjt värdet?

Här kommer nollsummespelet in. Människan på  gräsnivå skall hållas kort. Fastighetsskatten har avskaffats av nuvarande regering för att ersättas med en kommunal avgift på  0.75%. 0,25% mindre än vi betalade till farbror staten. Bra tyckte vi fastighetsägare. Då händer detta att man höjer taxeringsvärdet och återställer balansen. De enda som inte berörs är de som har ett taxeringsvärde högre än 800 000 kronor, eftersom de når maxtaket för skatten 6000 kronor.

Oavsett regeringmakt är det så  statens inkomster måste finnas och för att dela ut pengar, måste man ta tillbaka dem på  något sätt.
Alltså: inkomster-utgifter=noll