Blir fiskar åksjuka

Hej alla glada bloggläsare och fiskar. I en rymdkapsel skall ett antal två veckor gamla fiskyngel åka med. De första fiskarna i rymden och för att undersöka om fiskar blir "åksjuka". Allt för mänskligheten enligt forskarna. Detta forskningsprojekt skall ge oss människor bättre kunskap om åksjuka.
Kostnaden för detta tyska försök är 2,5 miljoner kronor och finansieras av tyska rymdstyrelsen.

Tänk vad dessa sköna miljoner kunnat gjort i min ficka, men bäst hade det varit om man satsas dem på hjälp till fattiga i Afrika.
I vår värld finns det många konstiga projekt, men detta tar nog udden av det mesta. Livet blir inte roligare än man gör det.

Länk till artikel i NSD.

Soliga slöa dagar

Sportlov och ledighet för oss lärare i södra Sverige. Solen har gynnat oss ett par dagar och tycks vilja lysa över oss någon dag till. Husse. matte och vovve njuter. Vovven tycker det är skönt eftersom han slipper duschen etfer promenaderna.
Vi människor skall försöka vara ute och insupa solen strålar, samt värme. Hösten gråa dystra väder gjorde ingen glad och man blev allmänt deppig. Solen lyfter och man lever upp, spirar som en blomma om våren.

Regeringen strålar också med förslag till förändringar. SFI-elever är folk som ytnyttjar möjligheten till att leva på bidrag påstår invandrarministern. Därför vill man begränsa SFI till max tre år. Alla åtgärder som regeringen lägger inriktar sig på att begränsa. Alla fuskar och utnyttjar systemet är också en hypotes som ofta blir nämt i samband med deras förslag. Är det så att fusket är så stort.
Björklund säger också undervisningen håller dålig kvalitet och resultat. Vad tycker lärarna och facket om denna kritik. Dessa lärare kämpar för att lotsa eleverna genom utbldningen, även om de har stora klasser och ibland ringa resurser. Det kanske behövs ett upprop från alla SFI-lärare som skickas till ministern där man kräver en upprättelse för denna syn på  SFI-undervisningen.

Lampan på himlen skiner på oss

image45
 
Något gult har lyst på  de sista dagarna. Det var länge sedan man såg den i hela två dagar. Vi kan märka att det har vänt till längre dagar och skymningen kommer in före 16:30 på  dagen. Allt blir lite lättare att leva och vi bir piggare. Vi märker det överallt, mindre irritation över småsaker  och något större tolerans i dagliga händelser. Men visst måste man bita få ifrån när det behövs, annars blir det ohållbart.

Mozart tycker at tdet är skönt. Torrt och fint väder betyder mindre duschande av tassar efter promenaderna. Det har varit en trist period, med regn och rusk, vilket gjort Mozart svart av skit under magen.

Några andra som jublar är De Nya Moderatera. Demoskop har gjort en väljarundersökning tillsammans med Expressen. Folkpartiet har tappar 3,5% och Moderaterna går fram 4,4 %. Ändå vill rapport säga ökning kommit från socialistiska blocket. 0,9 % ligger inom felmarginalen och tror at det blivit en omfördelning inom borgeliga blocket. Skönt att avståndet är så stort 13,5 % mellan blocken.  Vi får hoppas att det består till 2010 när nästa val kommer och att väljarna kommer ihåg vad de gjort under de år de hitills. Försämrade villkor för de som har det sämst i samhället och piskan går för att jaga alla till jobb.

Sparbössor och löneavtal

Jag hämtade bilen i fredags på Ford. Den misstände och de bytte tändkablar , tändtift och tändspole, innan den gick bra, samt gjorde en systemtest á 1000 kronor. Notan slutade på  4300:- för allt. Tacka vet jag min gamla Amazon. Kostnaden hade blivit max 1000:-, troligtvis kanske bar a 500:- kronor. Och jobbet kan man göra själv.   Bilar är en sparbössa så att man måste ha reserver, för man vet aldrig när den går sönder.  
image42

Avtalet blev klart i veckan för oss lärare. Kul att man upptäckt att vi  måste ha reglerad arbetstid. Alltså är vi snart tillbaka med USK  (undervisningsskyldikhet) igen. När de släppte usk-en 1999 då gick jag ur facket, för det var det sämsta avtal som slutits för lärare. Efter det har undervisning tiden ökat och man får förbereda på  fritiden. Men det är ju inte förrän 2010 som man skall vara klara med den här utredningen och då skall jag snart lägga av som lärare och bli pensionär.
image43                                              

Tänk det är något att se fram emot. Lata slöa dagar och inga betyg eller elever har man att tänka på. Det skall bli skönt efter att jobbat sedan man var 16 år utan avbrott. Fast tiden kommer nog att vara knapp. När man pratar med de som är pensionärer så hinner de inte med vad de har tänkt sig. Är man en aktiv människa så hittar man alltid på något. Säga NEJ är väl något man får träna på,eftersom många kommer fråga om man kan hjälpa dem med arbeten mm.
image44