Sommar värme mm

Veckan har givit oss sommarvärme i södra sverige. All växtlighet exploderar. Ginsten börjar  blomma och vårt körsbärsträd står i full blom. Lite kyligare luft har kommit ner över landet och det är bra, eftersom det bromsar upp våren lite. I marken är det torrt och det dammar om jorden när man skall gräva i trädgårdslandet. Att så är knappast någon ide om man inte vill vattna för att få fröna att gro. På något sätt blir det aldrig lagom och vintern gav inte mycket snö, som i sin tur skall ge jorden den väta som behövs.

I vilket fall som helst verkar det kunna bli en solig, men kall valborg. Förra året regnade det så mycket att brasorna inte gick att tända. Första maj kommer efter valborg, med förmodligen många röda fanor och mycket folk som kommer att demonstrera. Vår nuvarande regerings politik har sett till det med alla försämringar som deras politik har gett hitills och mer har de på gång.

Skönt i alla falla att vara fri några dagar från vardagen arbete och skola. Det behövs inför slutspurt på denna vårtermin. Som lärare har men en del att göra med betygssättning och bedömningar. Samtal med elever och man får se en del besvikna, som inte nådde det resultat de hade trott på. Till slut blir det en avslutning och alla brukar vara nöjda efter att de fått smälta sina resultat. Eftertanke brukar kunna reda ut alla begrepp och ge realitet i livet igen.

Veckans blandning V16

Återigen får man höra hur I-länder dumpar elektronikskrot i fattiga länder. Billiga löner lockar företag att placera skrotet i u-länderna och slippa undan dyra skrotningskostnader. Det är dock ett dyrt pris denna billigare arbetskraft får betala. Dålig arbetsmiljö och miljön förstörs vid återvinningen. Det är dessutom en lukrativ marknad som skapas runt  denna återvinning. Försäljning av fungerande datorer och telefoner ger skrothandlarna goda inkomster. Tyvärr har arbetarna mycket låg lön och far illa när de bränner plast mm. Det är trist att elektronikföretagen utnyttjar fattiga länder för att enkelt bli av med det som de skall ta hand. Pengar i båda ändar vill de tjäna, på sina produkter.

Arbetsmarknadsministern Littorin har i veckan gått umed nästa steg i A-kassans förändring. Man kan ironisk säga att de börjar tycka synd omm de arbetslösa, som gått ur a-kassan, eftersom de inte får några pengar. Därför skall vi alla arbetande ha en obligatorisk avgift från 1/7 2008. Jag trodde inte att den sidan av politiken tyckte om kollektivt samlande av pengar. Tidigare har men propagerat för att var och en skall själv se till att han/hon kan klara sig, utan statens kaka, i en nödsituation. Men det är nog så att man har insett att om inte a-kassa betalas ut, så kommer de att få ge den arbetslöse pengar via socialen. Plus minus noll i i statskassan, alltså är det battre att vi  tillsammans betalar till uppehället.

Vår skolminister vill att vi lärare skall fortbilda oss. En satsning på samanlagt 2,7 miljarder skall höja lärarnas status och kompetens. Alla obehöriga lärare skall få möjlighet till att läsa in behörighet. Övriga lärare skall få en möjlighet att fördjupa och höja kunskaper inom sitt ämnesområde. Skillnaden ligger i betalningen under studierna. Fortbildning skall ge 80% procent av lönen, medan att läsa in behörighet inte skall ge något mer än dagens studiemedel. Varför denna skillnad? Är det finare att fortbilda sig än att se till att man får behörighet? Här kommer en länk till DN:s artikel:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=641468

Det tycks som våren har avstannat. Kallt och pinande vindar under veckan. Trädgården har fått vila lite, visserligen har vi fixat lite som vanligt. Under eftermiddagarna har det varit relativt varmt. Det är nog ändå bra att våren stannar upp lite , så att man kan hinna njuta lite också. Vi måste ändå få lite regn , eftersom det är torrt i marken. Som vanligt hinner vi nog få ner det vi ska och ha en skön skörd av egna grönsaker i sommar.

Skolpolitik och självransakan

På DN:s debattsida i lördags sågar Ylva Johansson den skolpolitik hon själv jobbat med som skolminister 1994-1998.
Hon skriver denna debattartikel (
länk ) som utredare för Stockholms Arbetarekommun, snacka om att sitta på dubbla stolar, genom utreda sitt eget jobb. I artikeln skriver hon att  Inom socialdemokratin har det ibland funnits en tendens att överbetona skolans omsorgsuppgift och värdegrund på bekostnad av skolans kunskapsuppdrag och fostrande uppdrag.. Skolans kunskaps uppdrag är den viktigaste uppgiften enligt Ylva Johansson. Har hon glömt vad hon själv jobbade med  som skolminister, kan man undra över.
Om jag inte minns fel var hon chef för företaget Elevdata efter sin avgång som skolminister. Ett företag som sålde dataprogram till skolorna. Minnet må vara kort både hos mig och Ylva, men vad man hade för inriktining på skolpolitiken som skolminister kan man väl inte glömma. 
I artikeln tar hon fram den segregering som den borgeliga regeringen försöker att driva igenom. Bestraffningar för att tala sitt eget språk i skolan, arbetarbarn skall inte behöva lära svenska, engelska och samhällskunskap, är två av de åtgärder som vår regering före slår. Arbetarnbarn skall vara arbetare och akademinkerbarn blir akademiker, enligt detta förslag från Jan Björklund. 
Hon skriver också att man skall se hela barnet, vilket jag vet finns inskrivet i LPO 94, fast inte med den ordalydelsen. Inom skolan jobbar vi, åtminstonde på min skola, med hela människan. Så långt som det går försöker vi göra det bästa för eleven, så att han/hon kan få nya kunskaper.

På sidan 10 i samma blad Lenita Jällhage om lärlingsutbildning. Ett som jag tycker bra förslag, om det hanteras på rätt sätt. Vi har många lever som är läströtta och hellre vill göra något praktiskt. Här får de möjlighet att lära sig ett yrke från en erfaren person. Regeringen avsätter 515 miljoner till detta och hoppas att det skall ge platser på företagen.
Den förra regeringen försökte satsa på lärlingsutbildningen också, men det har gått trögt att få fram platser, trost ett bidrag på 15000 kronor till kommunerna. 2006 fick 555 elever platser i 27 kommuner. 
Vi kan läsa i ekonomidelen att industrin är inte positiv till lärlingar. Vi vill ha färdigutbildad och kvaliciferad arbetskraft. Vi  har inte råd att låta en elev lära sig att jobba med t ex en CNC-maskin, dessutom har de inte kapacitet till att utbilda lärningar, enligt Ola Asplund IF Metall.  Industrin kan inte ropa på kvaliciferad personal, eftersom de själv inte vill hjälpa ungdomar med utbildning. Yrkesutbildningar har alltid haft svårt att hitta praktikplatser och artikeln bekräftar detta.
Hoppas att andra yrkesgrupper har en positivare inställning, eftersom vi skall få ett lärningsprogram i GY09.

Dagens skörd 14 April

Först kan man fundera över Anders Borg och hans utspel idag. Ta bort bostadbidraget, - Det är en av de sämst konstruerade delarna av det svenska välfärdssystemet, sade Borg i intervjun. Han kanske har rätt, det är inte många som får bostadsbidrag idag. Ensamstående och studerande, men det är de som behöver det som får bidraget. Heter man Anders Borg och tjänar gott om pengar är man inte i behov av bidrag, så varför skall andra ha det. Han forsätter i sin kommentar, - För att kompensera ensamstående föräldrar om bostadsbidragen slopas vill Borg ge dem ett extra barnbidrag. Alltså är de studerande som har det knackigt inte rätt att få bidrag enligt honom. Varken Socialministern eller Ordförande i Socialutskottet är informerade. Är det ett moderat utspel som Anders lägger fram? Läs mer här.

Lars Leijonborg.s förtroende hos egna leden sviktar. Enligt ekot har ett handfull av 25 länsförbund krav på Leijonborg:s avgång. På  Gotland beslöt man idag att hoppa på det tåget och fler kommer troligtvis att kliva på . Läs mer här.

Den nya regeringen har börjat sin nedrustning av vårt "Välfärdssamhälle". Flertalet åtgärder som förslås drabbar de som har det sämst och medelinkomsttagaren. De som har pengar får mer och klarar sig, vi andra får göra vad vi kan för att klara av reformerna. Den stackars tusenlapp vi fick i lönekuvertet är snart upp äten. Höjd a-kassa, trafikförsäkringavgift från 1/7 mm. Som vanligt ger man med en handen och tar med den andra. 

Man får hoppas att de som trodde att det skulle bli bättre med ny regering har möjligtvis vaknat och kommer leva i en mardröm till nästa val.

Värmen har i alla fall kommit till södra Sverige. Nästan 20 grader varmt idag med lite snålkall vind i på eftermiddagen.

En skön utedag

Det har varit en skön dag. Solen har lyst och värmt upp våra sinnen.

Dagen började med en lång skön promenad i bokskogen Sölvesborg. Fågelkvitter och vitsippor förgylde den turen. Mozart tycker det skönt att få strosa kring i nya marker, med massor av nya dofter att läsa av. Han vill också tala om för alla andra att han varit där och de skall akta sig för honom, STÖRST och VACKRAST.

Vi har jobbat i trädgården, rensat och tagit bort vissnade växter, samt lagt ut färsk kompost från matkomposten på rabetterna. Stora komposten har också blivit omrörd och luftad.

Efter ett par timmar var det dags att sluta och fortsätta en annan dag.

Solen är  skön men tar på krafterna och man blir lite trött.  Man måste  vänja sig lite med solen på våren innan. Kylig luft är lurigt, efersom man lätt blir solbränd snabbt.

Kvällarna är ännu lite kyliga och fukten tränger på, när det skymmer och solen gått ned. Nu väntar några härliga dagar enligt SMHI, med varmt väder. Man får njuta och ha det skönt.

Våren segar sakta framåt.

Inför påsken, den första stora vårhelgen för många, har man planer att göra trädgården fin och kanske så lite dessutom. Helgen inleds med kyliga nätter, minusgrader ner till 5 minus natten till fredag. Frost har det varit på bilen varje morgon och kyliga vindar drar fram under dagen. Men när solen väl får chansen så kommer termotern att dra sig upp mot 10 plus, och det känns ganska skönt när man sitter i lä.

Hur det än är så har det varit trevligt. Lördagen firade vi Gustav, det stora charmtrollet, 1 år denna dag. Firad med tårta (till de vuxna), men han fick säkert något extra gott också. Tänk på hur fort ett år går. Livet måste njutas när man kan och det gör man ned en så glad och mysig grabb.

Skönt att man är ledig denna vecka, så att man hinner med att göra en del trädgårdsarbete. Det skall ju bli varmare har man lovat från SMHI.

Snart är det Påsk alliansen har delat ut påskägg

Ägg, sill och potatis tillhör denna helg. Två arbetsdagar kvar sedan är man ledig en hel vecka. Skönt och jag hoppas att vädret blir bra, så att trädgården kan få en  uppryckning. Det är väl kanske ännu lite kallt att så och plantera, men för bereda kan man ju alltid göra. Detta år skall vi sätta potatis och grönt. Om vädret är vänligt mot det vi sår, kommer frysen åter kunna fyllas med bönor och annat gott.  

Men i huvudsak skall det bli avkoppling från jobb och elever, samt någon utflykt till natursköna nejder.

Idag har alliansen infriat ett vallöfte. Fastighetsskatten skall tas bort, men ersätts naturligtsvis men en kommumnal avgift på 1% och en maxkostnad på 4500 kronor. Vem tjänar på detta? Jo alla som har stora hus och höga taxeringvärden. Samtidigt kommer man att höja reavinstskatten från 20% till 30%.
Hur kommer det att påverka priserna på hus. Förmodligen kommer huspriserna sjunka lite eller snarare stagnera i dagens nivå. Vem vill betala sura pengar till staten.
Det kan vara en bra trend eftersom taxeringsvädena inte kommer öka så mycket nästa om uppgången på huspriser bromsas. Så synd för dem som köpt dyrt och kanske hoppats på en liten go vinst vid en eventuell försäljning. Framtiden får väl utvisa om jag har siat rätt.