Nyhetsmängden i krigens svans

Varje kväll som man vill titta på nyheter, får man krigens baksida. Om det inte är från Irak, så ser man bilder från Libanon, Afganistan och Afrika. Blodiga människor, söndersprängda bilar och byggnader. Var kommer alla pengar och allt hat från, som utlöser dessa fruktansvärda scener. För det mesta är det civilbefolkningen som får lida för att några grupper slåss mot varandra. I Libanon skjuter man sönder och samman ett flyktingläger, eftersom det finns melis som gömmer sig i lägret. Tiotusentals människor lider och måste fly.

Hur länge skall detta hålla på. Troligtvis tills världen går under, frågan om när. Om det inte finns vapen så använder man andra tillhyggen för att förgöra fienden. Stenåldern, fast i modern tappning, med moderna vapen.

I uppdrag granskning berättade man igår om hur lätt det är att få en falsk läkarlegitimation. Via lite omvägar kunde man också tvätta en falsk legitimatiom till en äkta. Undras om man nästa besök på vårdcentralen skall möta en epa-doktor eller riktig doktor. Hur kan man anställa en läkare utan att kolla upp bakgrund? Varför skall inte läkarens bakgrund undersökas, när man idag har obligatorisk drogtest inom vissa arbetsplatser. Kanske är det en dålig parallell, men på något sätt måste man strama upp anställningsförfarandet inom landstingen.
Läs mer här

Advokater som misssköter sig kan fortsätta att jobba som advokat, även om de har bedragit eller lurat sina klienter. Detta togs också upp i uppdrag granskning igårkväll. En advokat från norra Sverige lurar gamla, sjuka och sinnesförvirrade, att skriva påskumma avtal som ger honom och vänner pengar i fickan. Skulle jag på mitt jobb stjäla elller göra något skumt, så fick jag avsked och gå på plankan. Läs mer här

Det jag vill säga med ett inlägg är att: Nyheter är inte roliga, nästan bara elände och åter elände. Man orkar till sist inte med att se dessa nyheter och för att överleva måste man stänga av.

I Kristianstadbladet  (2007-05-23) kan läsa att ett ungdomgäng (10 st 10-15 år) trakasserat en äldre kvinna som skulle gå hem från lagunen. Orsak: De hade inte fått komma in på Lagunen. Ilskan över detta gick ut över en oskyldig människa. Inte ens ett litet samhälle förskonas från våld. Det är trist och man hoppas att föräldrarna till de här barnen funderar på vad de gör nästa gång de inte är hemma.


Slut med gnället för denna gång. På återhörande.

Fredag 15/5

Idag är det  fredag och jag hade hoppats på att lite mer skulle varit gjort i trädgården. Min ledighet har tyvärr börjat med lite magont, muskelvärk och trötthet. Det kan man inte påverka och man får ta det lite lugnt, samt vila. Idag känns det nästan bra men något har jag i alla fall kännt av sjukan, vad det nu var.

Bloggen har fått ligga lite iträda, precis som trädgården. Jag har dessutom inte hittat så mycket att skriva om heller.
Veckan som har gått har dock två stora "ledare" varit på besök i världen hörn.

Tysklands förbundskansler har varit i Ryssland och pratat med Putin. Hon lämnar mötet och de är nog inte helt goda vänner efter den kritik hon gav Putin för att inte regeimkritikerna fick resa till Masala och demonstrera. Det var strongt av henne att ta upp detta mm av orättvisorna ii Ryssland. Putin svarade med att anklaga "EU" för att vara lite släpphänta med Lettland och den dödade ryssen i demonstrationen vid graven för de ryska soldaterna. Hugg och mothugg kan  man kalla den ordväxlingen eller kanske mycket snack och lite verkstad.

Reinfeldt har varit i Usa och pratat med George W Bush om klimatfrågan. Reinfeldt har nästan blivit en miljöpartist efter valsegern och försöker mäkla miljöpåverkan istället för att prata om Irak bl. a. Efter samtalet så sade de att de hade mycket att lära av varanadra, man kan undra vem som lära av vem? Reinfeldt räffade också Schwarzenegger och vill bjuda in honom till Ishotellet i Gällivare. En fråga man måste ställa är, - Varför vågade inte Reinfeldt ta upp frågan om Irak och Annika Östberg?

Jag tänkte inte göra någon djupare analys, men måste ändå lägga in en fundering i ovanstående statsbesök.


Helgens vedermödor

Hej, har du haft en trevlig frågar kollegor på måndagsmorgonen. Jo tack, svarar man lite lojt på väg in till sin expedition och dator. Slår på en strömbrytare och sedan datorn, så att den vara klar för inlogg när man tagit av sig och sätter sig på stolen framför skrivbordet.

Datorn har en stor betydelse i våra liv idag. Säg något som inte styr av datorer, visst finns det sånt också, men i allt det vardagliga har datorn stor betydelse. Internetbank, e-post, beställa böcker mm, och det gör vi vi via "nätet". Den gamla beställningsblanketten är borta, med inskick och väntan som följd. Livet  levs inte sakta längre, allt skall gå på kortast möjliga tid.

Var tog tiden för eftertanke och reflektion vägen. Det finns i alla ett antal platser som kan ytnyttjas till detta.
Vid diskhon. Här är en plats där man kan vara en stund i sina egan tankar. I vanlga falla är man ensam om disken eftersom alla andra flyr fältet.
Vedhuggning. Koncentration på yxan och vedklabben, gör att man kopplar av alla andra tankar och rensar tankeverksamheten.
Trädgårdslandet. Man jobbar med grep, kratta och händer, och känner sig ganska nöjd efteråt. Tänk att sedan kunna så och skörda egna obesprutade grönskaer senare i år. Trädgården skall vara en plats där man skall koppla av och inte ha det stressigt. Läkande trädgårdar har man börjat använda, för att bota stressrelaterade sjukdomar.
Skogspromenader. Att gå i en bokskog nu om våren och höra fågelkvitter, är väl härligt. Man kan sätta sig ner och njuta en stund utan allt det bakgrundsbrus vi annars rör oss i. Njut medan det går, snart är kvittret borta och fåglarna flyttar vidare till annan ort.

Punkt nummer tre har jag pysslat med i helgen. Rensat trädgårdslandet och förberett sådd. Nu är det lite vatten som saknas(Helst uppifrån) för att man skall kunna så. Det dammar just nu så man ser ut som den värsta sotare när man är färdig. Några timmars jobb och man är väldigt nöjd efteråt. Visst känner man av det efteråt. Ovana rörelser, men den ömheten går snart över.

En fyrbent vän som njuter av skuggan i värmen är vår Mozart. Han kyper gärna undan till någon sval plats och är lite trög att få med ut på promenad. I helgen har han fått sina klor klippta. En övning som inte är allt för rolig för varken husse eller Mozart. Man måste klippa lagom långt in, om inte pulpan skall börja blöda. Mozart är ändå inte rädd, men tycker nog att det är obehagligt. För andra gången i följd klippte jag naturligtvis i pulpan, och mozart talar om för mig med lite MORR och ett lätt bett i handen att, -Det gjorde ont. Men man måste vara envis och fortsätta inte ge upp ett  sådant missöde. Nymanikerad tycker han ändå att det skönt när det är färdig, mycket tack vare en liten skinkskiva som belöning för gott uppförande.


Irans utikesminister till Sverige 7 maj

PÅ DN:s debattsida i fredagens tidning skriver Fredrik Malm Folkpartiet att man bör stoppa bedsöket av irans utrikesminister på måndag. Länk

Jag tycker att Fredrik har rätt. Varför skall vi bjuda in och legitimera Irans politik när det gäller kärnkraft och deras hat mot det Israel. Om man ger någon lillfingret, så tar de hela handen, säger man. Det som Carl Bildt och Maud Olofsson nu gör, är att ge  en liten legimitet till  Iran  och det kommer de att utnyttja.
 Landet vägrar att ta åt sig av kritiken mot det  kärnkraftsprogram, som drivs i Iran. I förlängningen vill man kunna göra egna kärnvapen för att kunna visa sin suveränitet och vara en maktfaktor. I huvudsak för att kunna sätta ett hot på Isreals stat och rätt att finnas.

Å andra sidan kan man kanske se det med lite andra ögon. Om Carl och Maud har för avsikt att påverka Iran att stoppa kärnkrftsprogrammet, så har det goda verkan på läget i mellenöstern. Men kan dessa två påverka ett land med en politik som inberäknar tortyr, förtryck mm. Det kanske är så att Carl vill rädda sina intressen i Lundin Oil genom detta möte. Vad vet vi? Framtiden får utvisa vad som är verkligheten.

Vad som också är intressant är att det börjar komma upp nmotsättnigar inom "Alliansen" om politiken. Denna debattartikedl är ett exempel på motsättning och fler har förekoimmit under den korta period som de suttit vid ,makten. Med tanke på det låga väljarstöd som Centern, Folkpartiet och Kristdemokrater hade i den sista undersökning, kanske det inte dröjer så länge innan Alliansen spricker och vi har en förtroendeomröstning i riksdagen, men nyval som påföljd.



Valborgsveckan

En kort men intensiv arbetsvecka. Tre dagar som har varit fyllda med arbete och möten. Nu  är det bara tre veckor kvar till terminsavslut, Oj vad tiden går. Dessutom har vi ytterligare en kort vecka om fjorton dagar. Stress med betyg och leever som undrar hur ligger jag till. Maj månad har ett fullspäckat program och det blir inte många tomma fält i schemat. Men det skall bli skönt när den 1 juni varit och man kan njuta av dagar utan elever, endast lärare och övrig personal att träffa om dagarna.

Veckan började kyligt. Valborgmäss var kall och man fick ta på sig varma kläder på kvällen.Skönt är då att gå nära brasan för att värma sig lite. Vårens eld och fest för att fira att våren har kommit. resten av veckan har sedan bjudit på varma dagar, särskilt när solen har kommit till och värmer gått, men nätterna är ännu lite kyliga och morgontemperaturen är nära noll. Tyvärr är det lite för torrt i marken, jorden dammar när man rensar bort ogräs mm. Det skall komma lite regn nästa vecka och ge oss lite fukt i marken.

Nu kommer det en helg igen och med nya krafter får man ta sig ann trädgårdslandet och förbereda för sådd efter regnet.