Höstrusk i Januari

Vädret för närvarande är deprimerande. Regn och rusk hela tiden, men några få soliga dagar då och då. Under januari hade man inte mer än 20 min sol. Det är inte konstigt att människor mår dåligt. Till och med hunden tycker att det är ett j-a hundväder när vi skall gå ut. Fuktig och skitigt efter varje tur och direkt in i duschen vid hemkomsten.

Det stormar kring vår kommunledning. Tänk er att kommnfullmäktiges ordförande kan tycka han är värd 55000 kronor i månaden. Då skall man dessutom betänka att han under en kort period fått 18500 kronor i lönehöjning (per månad). De kommunalanställda fick en tiondel i löneök per månad. Det är skillnad på folk och folk. De som jobbar i inom äldreomsorg, hemtjänst och kommunen hela dagarna med tunga lyft mm, tjänar lika mycket per månad som hans lönelyft. Ironiskt eller hur.

Vanten bidde en tumme

Tänk att Reinfeldt har lovade oss 1000 kronor mer i plånboken från 1 Jan. 2008. Med viss förväntan öppnar man lönebeskedet och finner till stor besvikelse att det bara bidde en tumme.

Den förväntade vanten (1000 kronor) hade krympt till en tumme (280 kronor). I Kristianstadbladet Lördag 26/1 finns en insändare från en centerpartist (
Länk till insändaren) som lyriskt talar om att vi fått höjd lön. Enligt insändaren skulle man som högst få 1200 kronor. Man kan undra vem som fick så mycket? Insändaren avslutar med att med att försöka skrämma oss att rösta tillbaka Socialdemokraterna, eftersom de har lovat att återställa skatterna till före valet 2006, och vi (arbetare) kommer få en skattehöjning.

Skattesänkning som de borgeliga har gett oss tar de snabbt igen med att höja skatter och avgifter på det vi "måste" ha. Olja, bensin mat och annat för vår välfärd nödvändig. Omvänd Robin Hood effekt kan man kalla det. Så denna lilla ökning av lönen försvann snabbt i höjningarna av skatter på vår konsumtion. Inräkniat försämringar i våra trygghetssystem kommer vi (arbetarna) gå till ett minus som vanligt, när man lovar guld och gröna skogar.

Jag vill referera till ett gammalt ordstäv för att beskriva vad regeringen utlovar:
Mycket skrik för lite ull, sa kärringen när hon klippte grisen.

image39image40image41


Dygnets 24 timmar

Som vi  alla vet innehåller ett dygn 24 timmar. Fördelningen av dessa timmar kan man säga grovt är: Sova 7 tim. Arbete 10 tim. Övrigt 7 tim. Det  är de sista 7 timmarna man skall hinna med att äta, avkoppling, diska, tvätta och sköta om sig själv. Det är dock en tendens att tiden inte räcker  till allt man vill göra ut över detta. Skriva på  bloggen, slösurfa  mm.  Har man dessutom hus och trädgård så  skulle man behöva omfördela tid från arbete till fritid, men med samma betalning. Säg mig vilken arbetsgivare som köper det. Snarare är det tvärtom att arbetsgivaren skulle vilja ha lite av min fria tid. Fritiden är väl min fria tid antar jag!

Kalendern fylls med diverse saker och kalenderskrivandet börjar barnen barnen tidigt i  vår tidsålder. Redan i småskolan planerar man för fullt. Vilka ämnen skall man läsa, vem skall jag leka med ikväll mm. Varför finns inte tanken bland att man skall planera in en tom  tid, där man inte gör något och reflekterar över dagen. En tanke som är svår i vår tidsålder, då  det måste hända något varje minut. Står det still är det tråkigt.

Jag är inte något undantag utan fyller på  med aktiviteter, men försöker i alla fall ta det lugnt. Därför kommer bloggen ibland lite i skymundan och skrivandet får vila.

Väl mött till nästa inlägg.
image38

Skridskobana över allt

Vintern har kommit till  Skåne (Typisk skånevinter). Först kommer det lite blöt och fuktig snö, som följs av att det blir kallt på  natten. Resultatet blir, - Alla smågator förvandlas till isbana. Gatukontoret (Vägverket) hinner inte med  eller snarare struntar i att sanda utan väntar på  töväder, för du smälter isen. Visst smälter isen, men ack så långsamt att ett lager av vatten gör isen ännu halare. Lite sandkorn försöker man sprida ut, men bara på  de större gatorna.

Vi  har ramlat in i ett nytt fräscht 2008 och för hoppningsvis ett bra år. Reinfeldt lovar 500 kronor mer i plånboken i januari, men det försvinner snart. Diesel och eldningsolja stiger med 55 öre litern. Bensinen stiger 17 öre litern. Det  blir dyrare att åka tåg och buss. När alla pålagor är betalda går vi minus i alla fall. Känn er lurade ni som röstade  BLÅTT  i valet, inte många kronor mer fick vi efer valet. Man får hoppas på  att lönerörelsen ger oss lite extra klirr i kassan.

Undras vad övrigt detta år kommer att ge oss. Höjd styrränta eller orörd, det kan man fundera över. Fastighetsskatten som skulle ge en rättvis fördelning av kostnaderna ( för de rika i vanlig ordning). Normalhuset kommer att få en sänkning på  0.25%. Tack för det i alla fall. Regeringen är och tafsar i sjukförsäkringarna. Ingen skall kunna få mer än 75% i sjukkassa, även om man dyrt löser in extra försäkring. Försäkringbolagen måste hurra för den reformen. Några av de åtgärder som de blåa ger oss arbetare, som de ville hålla om ryggen när de gick till val.

För det mesta löser det sig och vi överlever, samt hoppas på  att nästa val kommer med nya tag och ger oss en röd-grön röra igen.