Bokmässan

Tänk er en hel mässhall full av böcker och mer därtill. Man travar fram och tillbaka i i raderna och försöker få en överblick, för att till slut handla något. Lägg sedan en ljudmattta av röster och prat. Då kan man föreställa sig att man blir trött efter 4 timmar och vill bara i ett ljudlöst rum för att vila hjärnan.

Jag överdriver kanske lite, men så uppfattade jag mässan. Vi anlände vid niotiden och det var ganska bra med utrymme i två timmar. Vid elvatiden strömma de det in folk och det vart trångt vid varje utställare, samt lite svårt att komma fram.

Jag blev kaffesugen och uppsökte ett de många caféerena inom mässområdet. Tjugotvå spänn för en mugg kaffe och ytterligare 18  spänn för en kanelgubbe. Man kan tänka sig vad lite mat skulle kostat. Nåväl lite kaffe måste man ha för att orka runt en stund till.

Jag lyckades tillslut att hitta det jag sökte och lite till. Med en fullastat kasse går man från mässan efter 5 timmar.

En lång skön vandring tillbaka till hotellet och en stund i bastun, så känner man sig lite skönt avslappnad.

Budget för de fattiga och rika

Finansminister Borg har idag presenterat sin första egna budget. En budget som gynnar de som jobbar och de rika. När man jobbar är man värd något för nuvarnade regering. Jobbarna får sänkt skatt eftersom man sköter sig. Men skulle man bli utan jobb då är man ute i kylan och skall straffas. Fler karensdagar skall man införa och motivet är att det skall löna sig att arbeta. Det skulle också vara bra om han i budgeten såg till att det fanns jobb att söka. Jobben finns kanske, men inte på den orten man befinner sig. Flytta är lätt enligt ministrar, men är det verkligen så lätt?

Budgeten slår mot de som har det sämst i samhället. Sjuka, arbetslösa och deltidsanställda, får försämrade villkor. Sänkt a-kassa, lägre sjukpenning, är vad som väntar dessa grupper. Pensionärena är också en grupp som blir förlorare. Deras "löneökning" är obefintlig, men den ökning har uteblivit under en lång period.

Vi går mot till ett samhälle där värdet av människor minskar om man är fattig, arbetslös eller pensionär och tär på statens skattekista.  Arbetaren skall hållas kort också, eftersom det finns krafter för att begränsa strejkrätten och rättigheter enligt LAS. Det för mina tankar tillbaka till Ådalen, där man satte in militär mot demonstranter. Idag kommer vi inte ha en sådan sits, men bara känslan att man blir utan jobb kan vara tillräckligt för att skrämma arbetarna.

Åtgärderna gör man för att öka antalet människor som skall vara i arbete. Regeringen gör dessa besparing i ett läge där budgetöverskottet ökar och kommer nå rekordnivåer inom ett par år. Vad skall man tro och hur kommer det överskottet användas? Framtiden får väl ge oss svaret på min fråga.

Slutsats
Det gäller att hålla sig frisk och se till att man inte förlorar jobbet.
Om man hamnar i ett sådant dilemma får man kämpa för att överleva med regeringens politik.


En höstblandning

Vädret har blivit höstlikt. Från en underbar solig dag i fredag till regn och rusk på måndag. Sakta men säkert har vädret blivit sämre över helgen och det blev ganska kyligt. Gräsmattan fick förmodligen en sista klippning, eftersom växtligheten har bör sakta in för att stanna av så småningom. Det behövs mer värme om min sista sådd av rädisor ska kunna skördas. Hösthallonen har börjat ge skörd och de är stora och fina. Våra sommarhallon var också goda att ha i filen på morgonen. Våra äppelträd gör verkligen fina äpplen detta år. Tyvärr har en del av dem ruttnat på trädet, men de som är kvar är verkligen fina.


I helgen som gått har Folkpartiet vald en ny ledare, Major Björklund. Undras var det kan leda. Piskan och moroten vill han använda i skolan, för de vill skall komma vidare. Vi lärare skall ha rätt att beslagta moblier och annat störande så att det blir ordning i klassen. Man får väl säga som DN:s ledare(länk till artikel) idag, längre än till akt tre når de nog inte i alla fall, oavsett om det är en van ledartyp man valt.

Folkpartiet har också på sin kongress närmat sig Centerpartiet, med sin hållning till arbetsrätt och strejkrätt. De ansluter de riktlinjer som Centern lade fram på sin kongress. Vi arbetare kan förvänta oss en kylig arbetshöst. de villsom jag skrev i förra blogginlägget förpassa arbetarna till början av 1900-talet. Men det kunde man kanske vänta sig av en borglig regering.

Överraskande är att moderaterna vill minska på försvaret. Moderaterna har alltid varit för ett starkt försvar. Försvarsminister Odenberg avgår och ersättts, med Handelsminster Tolgfors, som har en annan syn på försvaret. Idag har Statsministern varit i Karlskrona på besök, där han förklarade att inte staten kan vara en garant för jobben på varvet och i övriga försvarsindustrin. Det gick nog inte hem hos varvsarbetarna, vad tror ni.

Vi har i alla någon som inte bryr så mycket om något av det jag skrivit om ovan. Han bekymrar sig mest mat och att bivisa att han är Bromöllas största hund, som den terrier han är.

Tass på er

Söndagsblandning

Första helgen på hösten och det verkar lite höstlikt ute. Igår ett vackert väder, med sol och värme, brittsommarkänning vill jag påstå. Idag har det varit något kyligare, blåst och lätt regn ibland. Hösten två vädertyper på två dagar. Även om det verkar höstlikt så kan man erinra sig att det brukar komma lite rusk och dåligt väder i början på september för att övergå i ett underbart brittsommarväder så smånnigom. Låt oss hoppaas att det besannas även detta år.

I trädgården märker man att hösten har inträtt. Löven faller av vissa träd och växtligheten minskar. Äppleträden börjar ge god skörd och det är dags att fylla upp förrådet. När vi behöver potatis går man ut i landet och gräver upp några stånd till middagen. Morötterna är på gång, hösthallon stora och fina, mm.

Jag undrar hur Centerledaren har det med sin trädgård. Denna helg har hon väl knappast haft tid med trädgård. Det beror på vad centerstämman behandlade för något, men knappast någon villa trädgård, utan den stora arbetarträdgården. Nu  vill hon hjälpa företagare att lättare bli av med oönksad personal och arbetarna skall tillbaka till tiden före strejkrätten. Jag kan komma ihåg hur det var i Storebro där jag växte upp. Här härskade en disponent över samhället. När man skulle ha hjälp med bostad så var det en storbonde som satt i någon nämd som bestämde. Arbetarna vet inte om något bättre, så de kan ha det som det är, vatten i ett hus 50 m bort och utedass. Det var verkligheten på 1950t-alet och det är nog ditåt man vill putta arbetarna. Livegena och tysta, rädda för att mista sina jobb.

Regeringens  majoritet från valet har hastigt krympt och nu leder oppositionen med 10%. Förr om åren ledde det till ibland till nyval när man tappat så mycket. Tyvärr är oppositionen tysta och säger inte mycket. Förhoppningsvis laddar de och kommer tillbaka med full styrka ett år före valet. Det skall bli intressant att följa debatten när riksdagen öppnar igen för höstermin.

Tänk de har ett långt sommarlov, skulle vi haft också som lärare.