Får kossor fisa
I miljödebatten diskuterar man köttindustrins utsläpp. Hanteringen av av kött har ju en baksida, precis som all annan tillverkning. Transporter, uppvärmning mm ger utsläpp av koloxid som försämrar vår miljö och bidrar till jordens uppvärmning. När man enbart tittar på slakterier och matindustrin, så har man gått ifrån närproducerat i förmån för stora fabriker på ett fåtal ställen. Motivet är att stordriften ger rationaliseringsvinster. Stordriften skapar också en transporter, för att ta köttet till fabriken och sedan till baka ut i landet igen.
För att minska dessa transporter borde vi behållt de lokala slakterierna och mejerierna. Korta transporter och mindre utsläpp. I rapport idag spetsar man till det lite och menar att våra levande kor är boven i utsläppen vid kötthanteringen. Vår befolkning växer i Sverige och på jorden. Alla behöver något att äta och kött är en del av vår matbehov. Vi kan inte ta bort något och minska produktionen av t ex slaktdjur, eftersom " Mat måste vi ha". Det måste väl vara bättre att försöka minska transporter och biltrafik inte produktionen av mat.

Mänskligheten har viss förmåga att generellt se de enskilda orsakerna, istället för att försöka få en samlad bild av den globala uppvärmning. Därför försöker jag handla så mycket närproducerat som möjligt och köra minimalt med vår bil. Om vi försökte att se hela spektrumet av orsaker till miljöförstöringen när vi t ex handlar och utifrån detta handlade våra varor, borde totalt inom rimlig tid miljön bli bättre. Tyvärr är det svårt att alla gånger kunna göra den bedömningen och handla klimatsmart.
Enligt forskarna har vi ont om tid. Utsläppen måste minskas snabbt och mycket på 10 - 15 år. Hur fixar man det när jordens befolkning ökar och konsumerar mer. Tillverkning för konsumtion ger utsläpp i alla lägen. Det krävs nog mer än kunskap om utsläpp för att minska effekterna. Vi måste ändra vårt sätt att leva. Ha mindre krav och lägre standard. Satsa mer på varor som håller längre och går att reparera. Vårt slit och släng samhälle driver på tillverkningen och miljöförstöringen. Nackdelen med prylar som håller är att fabrikernas produktion inte går att sälja och det kommer bli arbetslöshet.
Slutsats
Hur man än gör, har man ändan där bak
För att minska dessa transporter borde vi behållt de lokala slakterierna och mejerierna. Korta transporter och mindre utsläpp. I rapport idag spetsar man till det lite och menar att våra levande kor är boven i utsläppen vid kötthanteringen. Vår befolkning växer i Sverige och på jorden. Alla behöver något att äta och kött är en del av vår matbehov. Vi kan inte ta bort något och minska produktionen av t ex slaktdjur, eftersom " Mat måste vi ha". Det måste väl vara bättre att försöka minska transporter och biltrafik inte produktionen av mat.

Mänskligheten har viss förmåga att generellt se de enskilda orsakerna, istället för att försöka få en samlad bild av den globala uppvärmning. Därför försöker jag handla så mycket närproducerat som möjligt och köra minimalt med vår bil. Om vi försökte att se hela spektrumet av orsaker till miljöförstöringen när vi t ex handlar och utifrån detta handlade våra varor, borde totalt inom rimlig tid miljön bli bättre. Tyvärr är det svårt att alla gånger kunna göra den bedömningen och handla klimatsmart.
Enligt forskarna har vi ont om tid. Utsläppen måste minskas snabbt och mycket på 10 - 15 år. Hur fixar man det när jordens befolkning ökar och konsumerar mer. Tillverkning för konsumtion ger utsläpp i alla lägen. Det krävs nog mer än kunskap om utsläpp för att minska effekterna. Vi måste ändra vårt sätt att leva. Ha mindre krav och lägre standard. Satsa mer på varor som håller längre och går att reparera. Vårt slit och släng samhälle driver på tillverkningen och miljöförstöringen. Nackdelen med prylar som håller är att fabrikernas produktion inte går att sälja och det kommer bli arbetslöshet.
Slutsats
Hur man än gör, har man ändan där bak
Kommentarer
Trackback