Farlig lekplats

Vi växer upp i skilda världar. Vissa barn bor i ett överflöd av leksaker, prylar och elektronik. När barnen sedan tröttnar eller prylarna går sönder, så blir det andra barn leksaker. Tyvärr inte på samma villkor. De senare barnen bor i den skrothög av elektronik. Platsen är en hel stad som heter Guiyu, in the southern province of Guangdong i Kina, som är uppbyggd kring återvinner elektronikskrot från hela världen. 80% av världens skrotade elekrtronik hamnar har och på andra platser i världen.
Vad kännetecknar de platser, där man återvinner detta skrot. De ligger i Asien och Afrika, där lönerna är låga och det kostar väldigt lite göra återvinningen. De stora elektroniktillverkarna utnyttjar denna möjlighet för at komma undan de stora kostnader som annars skulle vara fallet.
Å andra sidan kan man säga att skrotet återvinns i den region som det en gång (åtminstånde i Kina), men tyvärr troligtvis inte av tillverkaren. Det kan kanske kännas rätt eftersom det finns ett återvinningansvar för det man tillverkar. Det som stör mig är de arbetsförhållanden, som råder. Arbetare som sitter vid stor varm plåt som värmer kretskorten, så att man kan lyfta bort komponenterna. Det jobbet sker på en arbetsplats utan utsug eller skyddsanordningar. Lödtenn osar eventuellea blygaser och hur det påverkar människan det vet vi. I reportaget, som rapport visade, såg man en kvinna sitta med en ciggarettändare och elda på plast, för att veta hur det skulle sorteras. Hur kommer hon att må efter några år med det jobbet????? De människor som utför gör jobbet för att kunna försörja sig och kan knappast strejka för bättre arbetsmiljö. Kommer troligtvis innebära att arbetaren sparkas ut.
De som skall sättas åt är de personer som driver denna verksamhet, samt de som utan samvete säljer skrotet till dessa platser.
Men de som verkligen kan påverka detta elektronikberg är vi konsumenter. Vi borde kanske tänka efter mer och kanske inte behöva det allra senaste, för att kasta en två gammal DVD-spelare. Det är vi konsumenter som kan styra utvecklingen genom att inte efterfråga produkterna. Kanske lätt att säga men fullt möjligt.
Vi måste också beakta att det skapar arbetstillfällen, när vi konsumerar. Men kan vi låta dessa arbetstillfälllen förstöra människor liv och till slut Jordklotet som vi lever på. Förstörelsen kanske inte kommer inte vara för människan så farlig, så att vi agerar mot miljöförstörelsen. Men om två till tre generationer kommer man fråga sig hur kunde skapa en så dålig miljö, som de måste leva i.
Hypotes eller verklighet, det vet vi inte idag.
Lite länkar till ämnet:
The Guardian
http://www.guardian.co.uk/international/story/0,3604,725756,00.html
Asianews
http://www.asianews.it/view.php?l=en&art=3693
WEbsidan kontinent.se
http://www.kontinent.se/kina/pages/detail.asp?p_id=1555
Datormagazin
http://datormagazin.se/news/news.jsp?n=1108
Kommentarer
Trackback