Miljön och maten

Blir miljön vad vi äter
Korna värre än bilismen skriver Niklas Ekdal på signerat i DN igår söndag. Vad skall vi tyda ut av detta. Att vi skallsluta med att föda upp nötkreatur för at minska växthuseffekten. Det är väl snarare så att vi skall fundera mer på hur vi äter och vad vi äter.

Att tillverka hamburgare kräver mer energi än att baka bröd:
Köttindustrin står för 18 procent av växthusgaserna, mer än transportsektorn. Att framställa en enda hamburgare kräver lika stora resurser som att baka fem limpor bröd. ( Citat ur Ekdals ledare).

Det är vad vi bör fundera över. Hur mycket energi kräver det vi äter och stoppar i oss. På Sturkö i Karlskrona skärgård bor det två bröder med en liten gård och sju mjölkkor. De har fått  guldmedalj för att de producerar bra mjölk. På  Sturkö fanns en gång i tiden ett tiotal liknande smågårdar för produktion av närproducerad föda till människorna i trakten. Förmodligen fanns ett mejeri inom ett rimligt avstånd, som tillverka mjölk, ost och andra mjölkprodukter. Minimalt med energi gick åt för att producera och transportera matvarorna.  

Hur ser det ut idag. Vi handlar köttfärs i affären som åkt 100-tals mil på våra vägar innan det landar hos mig som konsument. Centrala fabriker som enbart producerar dessa förpackningar med med någon gas som skall hålla köttfärsen färsk i nästan en vecka.
I Vimmerby har Arla byggt en stor anläggning som producerar enbart torrmjölk. När den planerades sades det att det skulle skapa massor av jobb. En lögn. Under byggperioden var det många som jobbade där, men nu är anläggningen är klar så är det ca 15 personer som sköter hela anläggningen. Tre mejerier i närområdet lades ner, för att förverkliga denna fabrik och några fåtal jobb.

Jag citerar återigen Ekdal:
Här behövs en gastronomisk revolution. Ett antal goda saker kunde följa av varandra:

Lokal produktion = skonsammare djurhållning = mindre rött kött = godare mat = hälsovinster = lägre skatt = bättre miljö. Det finns två givna vägar att uppnå detta, genom konsumentmakten och genom väljarmakten.

Det är i alla falla vi konsumenter som har den största makten när det gäller att välja. Om vi inte köper t ex köttfärsen, måste butiken återigen börja införa köttdiskar med egen köttfärs, mald samma dag.

Utnyttja makten som konsument och påverka vår miljö positivt dessutom.

Länk till artikeln

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback